NESREĆA NAGIBNOG VLAKA

Za smrt putnika HŽ će isplatiti 4,44 mil. kn odštete

Bionic
Reading

Šefica korporativnih komunikacija HŽ-a, Vlatka Škorić, kaže da do sada nisu zaprimili niti jednu tužbu ozlijeđenih, niti imaju spoznaju da je netko od putnika ili članova obitelji tražio naknadu u Sunce osiguranju

Obitelji šestero putnika poginulih 24. srpnja u nagibnom vlaku u Rudinama kraj Kaštela imaju pravo na ukupno 4,44 milijuna kuna odštete, piše Večernji list

Po 220 tisuća kuna pripada djeci, supruzima i roditeljima, a po 160 tisuća kuna sestrama i braći smrtno stradalih u nesreći. Još najmanje 240 tisuća kuna obiteljima bi trebala isplatiti osiguravajuća kuća kod koje su poginuli za vrijeme puta bili osigurani.

Koliki je ukupni iznos naknade koju trebaju primiti njihovi najbliži, odnosno koliko članova broje obitelji stradalih, zbrajali smo prateći osmrtnice objavljene u dnevnom tisku.

Četrnaestogodišnja Alba Gaj, kojoj je otac Emil poginuo pred očima, ima pravo i na naknadu za školovanje jer je u nesreći ostala bez oca koji ju je uzdržavao. Hrvatske željeznice može tužiti i zbog pretrpljenog straha te zadobivenih ozljeda, a koliki će joj iznos biti dosuđen, u njezinu će, kao i u drugim slučajevima, ovisiti o procjeni vještaka.


Vlakovi neko vrijeme prema Splitu nisu prometovali

Obitelji svih poginulih imaju pravo i na naknadu za trošak pogreba, crnine, vijenaca, nadgorbnog spomenika, karmina...

Koja će firma unutar HŽ holdinga morati isplatiti odštete, još nije precizirano jer se čeka da se utvrdi koja je tvrtka kriva za nesreću. Po svemu sudeći bit će to HŽ infrastruktura jer su zaposlenici te tvrtke odlučili kupiti sporni retardant te ga nestručno nanijeli na prugu što je najvjerojatniji uzrok iskakanja nagibnog vlaka iz tračnica.

Svi putnici, a bilo ih je ukupno 91, bili su za vrijeme putovanja od Zagreba do Splita osigurani u Sunce osiguranju.

Polica osiguranja bila im je zapravo putna karta, a što će biti s onima koji su je u nesreći izgubili, u HŽ-u nisu precizno odgovorili već su kazali da će se “takvi slučajevi rješavati pojedinačno”. Ni na pitanje kakve su police, odnosno na koje iznose, sklopili sa Sunce osiguranjem, u HŽ-u jučer nisu imali odgovor.

No, po zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, najniža vrijednost police koja se sklapa s osiguravateljem iznosi 40.000 kuna u slučaju smrti te 80.0000 kn u slučaju trajnog invaliditeta. Znači, obiteljima poginulih osiguravatelj bi trebao isplatiti minimalno 240 tisuća kuna, a 4,2 milijuna kuna ići će na teret odgovorne tvrtke iz HŽ holdinga.

Šefica korporativnih komunikacija HŽ-a, Vlatka Škorić, kaže da do sada nisu zaprimili niti jednu tužbu ozlijeđenih, niti imaju spoznaju da je netko od putnika ili članova obitelji tražio naknadu u Sunce osiguranju.

Objašnjava da je HŽ holding voljan eventualne tužbe podignute za naknadu štete rješavati mirnim putem, odnosno izvansudskom nagodbom.

Poseban fond iz kojeg bi se isplaćivale te odštete u HŽ-u, kaže Vlatka Škorić, nisu osnovali.

Putnici mogu tužiti željeznice zbog invaliditeta, pretrpljene fizičke boli, ožiljaka na tijelu, tuđe pomoći i njege, pretrpljena straha...