GRDEŠIĆ O OBAMINOM OBRAĆANJU

'Za razliku od HDZ-a, Obama se ne izvlači na svoje prethodnike'

26.01.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa održao godišnji govor o stanju u državi (State of the Union). U svom se govoru usredotočio na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i ekonomski rast te pozvao na stranačko jedinstvo i očuvanje vodećeg položaja Amerike. Suprotno od očekivanog, iz redova republikanaca nije bilo velikih kritika

'Napredovat ćemo zajedno ili uopće nećemo', Obamine su riječi zastupnicima obaju domova Kongresa, članovima vlade, sucima Vrhovnog suda, vojnim dužnosnicima i drugim uglednicima, ali i pozvanim zaslužnim građanima na jednom od središnjih američkih političkih događaja godine.

Obama je u svom govoru predložio da se udvostruče napori u razvoju infrastrukture i tehnologije, da bi većina Amerikanaca u idućih pet godina mogla imati pristup najbržem internetu i vlakovima velikih brzina, u koje uvelike ulažu i Kina i Europa. Obama je, govoreći o američkoj vanjskoj politici, pozvao da se očuva vodeći položaj Amerike. Takvu poziciju SAD je nakratko izgubio, ali je američki položaj u svijetu ipak obnovljen.

U svom obraćanju domovima Kongresa, Obama nije zaobišao ni aktualna zbivanja u arapskim državama u kojima je eskaliralo nezadovoljstvo protiv domaćih autoritarnih režima. Obama je javno pružio potporu narodu Tunisa te naglasio da podupire demokratske aspiracije svih naroda.

'Nećemo popustiti, porazit ćemo vas', poručio je Obama Al Kaidi i svim teroristima na svijetu dajući im na znanje da ne odustaje od borbe protiv terorizma.

Ovaj događaj prošao je u znaku tragičnog masovnog ubojstva počinjenog na političkom skupu u Tusconu u Arizoni, stoga su republikanski i demokratski senatori, kao simbol zajedništva iz poštovanja prema žrtvama sjedili izmiješano, a ne razdvojeno kao inače. Zbog toga su vjerojatno i reakcije na pojedine dijelove govora bile blaže nego inače, a bilo je i neobično puno zajedničkog pljeska i dizanja na noge.

U okviru ekonomskih mjera Obama je najavio pojednostavljenje sustava oporezivanja građana, što je bilo popraćeno velikim pljeskom s obje strane.

Odgovor republikanaca došao je od kongresnika iz Wisconsina, Paula Ryana, koji je odbacio Obamin prijedlog ulaganja u znanost i infrastrukturu, smatrajući to novim povećanjem državnog duga te upozorio da bi ignoriranje državnog duga moglo SAD dovesti u krizu nalik onoj u nekim europskim državama.

Osim njega, iz redova republikanaca javila se i kongresnica Michelle Bachman, čelnica pokreta Tea Party, koja je stanje u SAD-u opisala riječima 'visoka nezaposlenost, podcijenjena vrijednost kuća i silno poskupljenje benzina'.

Ivan Grdešić, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, pohvalio je Obamin govor i rekao kako je Obama u svom obraćanju zapravo pokušao obnoviti svoje političke ambicije iz vremena predsjedničke kampanje. Svojom politikom, koja naglašava nadstranačku poziciju i kojom prevladava duboke podjele između republikanaca i demokrata, Obama je orijentiran na budućnost SAD-a.

'Za Obamu država nije problem, nego instrument za rješenje problema', izjavio je Grdešić za tportal.

'Pohvalno je što Obama nije spomenuo naslijeđene probleme iz Bushove administracije i što ih ne koristi kao opravdanje, za razliku od vlade HDZ-a, koja se i danas poziva na Račanovu koaliciju kao izgovor za vlastite probleme', zaključio je Grdešić.

State of the Union