RASTE BROJ RATNIKA

Za 'ratne' mirovine šest milijardi kuna godišnje

22.07.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Da se na povlaštene mirovine boraca NOR-a, Hrvatske domovinske vojske, pripadnika bivše JNA te branitelja iz Domovinskog rata izdvaja prilično velik iznos, nije bila neka tajna. Jutarnji list zbrojio je da na te mirovine država godišnje izdvaja šest milijardi kuna

Pravo na braniteljske mirovine, dakle one koje se odnose na Domovinski rat, trenutačno ima pravo 69.150 korisnika, za što u 2010, kako je izračunao Jutarnji list, treba osigurati više od pet milijardi kuna. Ako tome dodamo mirovine bivših boraca iz Drugog svjetskog rata kojih je oko 60 tisuća, a za koje će s ove godine isplatiti 1,18 milijardi kuna, dolazimo do iznosa od čak šest milijardi kuna godišnje samo za isplatu 'ratnih' mirovina.

Jutarnji piše da ne trebamo očekivati uskoro smanjenje tog iznosa, jer iako se broj boraca iz Drugog rata smanjuje, u zadnjih sedam godina porastao je broj mirovina koji odlazi na branitelje iz Domovinskog rata. Naime, sa 30.865 u 2003. skočio je na čak 69.150 mirovina u lipnju 2010. Istovremeno rasla su i izdvajanja za te mirovine i to s sa 1,98 milijardi na više od pet milijardi kuna.

No ipak stvari kreću na bolje. Uvođenjem restriktivnijih odredbi, poput one da se braniteljska mirovina može odrediti samo uz status invalida, u prvoj polovici 2010. ipak je primjetan manji rast broja korisnika braniteljskih mirovina u odnosu na isto razdoblje lani: 1.436 naspram 3.193. Pokazala je to i analiza mr. sc. Marijane Bađun s Instituta za javne financije, prema kojoj su sada u prvom planu prijevremene mirovine koje će od početka iduće godine biti značajno manje, zbog čega je u prvoj polovici ove godine u prijevremenu mirovinu otišlo 75 posto više osoba nego lani.