projekt

Za promidžbu održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve 14,3 milijuna kuna

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2019 14:46
  • Objavljeno 10.07.2019 u 14:46
Dolina Neretve / ilustracija

Dolina Neretve / ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

U sklopu 14,3 milijuna kuna vrijednog projekta 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve' Dubrovačko-neretvanska županija razvija devet infrastrukturnih zahvata i dvije aktivnosti u upravljanju i praćenju posjetiteljima, kako bi se na koncu dolina Neretve društveno i gospodarski održivo razvijala

Projekt obuhvaća rekonstrukciju škole u Baćini s posjetiteljskim centrom 'Vrata Neretve' i planinarskim domom, uređenje izložbenog prostora Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, izgradnju edu-eko kompleksa s prvim vjetro-orguljama u svijetu na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za živi svijet i 10 kilometara pješačkih staza na Baćinskim jezerima.

Također obuhvaća i revitalizaciju pet kilometara staza i šetnica na području Predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje eko dječjeg igrališta u Otrić Seocima i postavljanje sustava za zaštitu od požara na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila.

Povodom početka radova na infrastrukturnim zahvatima voditelj projekta v.d. županijski pročelnik za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miho Baće izjavio je u srijedu kako se projektom, uz održiv razvoj, želi oživjeti, urediti i stvoriti novi sadržaj za posjetitelje.

'Želimo obrazovati ciljne skupine te podići svijest o važnosti očuvanja i upravljanja zaštićenim dijelovima prirode unutar ekološke mreže 'Natura 2000' na području doline Neretve', rekao je Baće. Naglasio je kako sve lokacije imaju edukativno-informativnu funkciju.

'Želimo stvoriti edukativno-ekološki kompleks sadržaja i objekata, kako bismo istaknuli posebnost i važnost ovog područja na međunarodnoj razini. Uz upravljanje prirodnom baštinom i održivim gospodarenjem okolišem, projekt će imati pozitivan utjecaj na turističku ponudu i gospodarstvo regije', rekao je Baće.

Ugovor o financiranju 14,3 milijuna kuna vrijednog projekta potpisan je u srpnju 2018. godine. Pritom su prihvatljivi troškovi su 14 milijuna kuna, od čega je 10,5 milijuna kuna iznosi potpora iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija Europskih strukturnih investicijskih fondova.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković, Grad Ploče i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

U sklopu projekta predviđeno je i održavanje 21 edukativne radionice na temu očuvanja prirodnih vrijednosti usmjerenih k lokalnom stanovništvu, stranim i domaćim posjetiteljima, osobama s invaliditetom te djecu osnovnoškolske dobi. Kraj projekta predviđen je za studeni 2020. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!