slab interes

Za poziciju ravnatelja USKOK-a stigla samo jedna prijava: Evo tko se javio

27.09.2022 u 18:20

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) objavilo je prije tri tjedna oglas za radno mjesto Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a u to vrijeme stigla je jedna prijava

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo jednu prijavu na oglas slobodnog mjesta Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', odgovorili su na upit tportala iz DORH-a. Kako neslužbeno doznajemo, prijava je stigla od dosadašnje ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Njoj pak kojoj mandat istječe 19. studenog ove godine pa bi tako mogla samo dobiti nov i ostati na pozicija ravnateljice USKOK-a.

Prema Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, raavnatelja ili ravnateljicu USKOK-a imenuje glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, a prije imenovanja još treba pribaviti i mišljenje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, te kolegija Državnog odvjetništva. Malenica za mišljenje ima rok od mjesec dana od zaprimanja zahtjeva.

  • +3
Vanja Marušić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Iako je Vanja Marušić jedini kandidat, i dalje je otvoreno pitanje hoće li je Hrvoj-Šipek i imenovati. Naime, nije nepoznanica da su odnosi bili nategnuti kada je u javnost isplivala afera Softver, odnosno slučaj protiv Gabrijele Žalac. Podsjetimo, USKOK je tada otvorio taj predmet, no nije našao osnovanu sumnju za otvaranje istrage. Predmet je onda otvorio i Ured europskog tužitelja koji je pokrenuo istragu, a Žalac je završila u pritvoru.

Vanja Marušić tada je priznala propust USKOK-a što nisu o slučaju obavijestili Ured europskog tužitelja, jer, kako je tada objašnjavala, 'nije bilo aktivnih izvida u tom predmetu'. No zbog cijelog skandala, prema pisanju medija, glavna državna odvjetnica Hrvoj-Šipek htjela je i smijeniti Marušić, a zatražila je i nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver. Nadzor je pokazao da nije bilo propusta, a DORH je najavio 'pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u USKOK-u'.