TUŽITELJI PRED MEDIJIMA

[FOTO] Šefice DORH-a i Uskoka uvjeravale javnost da ne rade na daljinski upravljač vlasti: U slučaju Žalac nije bilo osnovane sumnje, to nije neuspjeh

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 17.11.2021 15:55
  • Objavljeno 17.11.2021 u 14:23
Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Državno odvjetništvo (DORH) održalo je konferenciju za novinare na kojoj su govorile glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanja Marušić

Press konferencija bila je podjeljena na tri teme, a prvo je Hrvoj Šipek i Marušić govorila o optužnici u slučaju Agrokor.

'Prošlo je samo par mjeseci od moje prve presice. U tih par mjeseci dogodilo se dosta toga, puno smo toga odradili. Vrhovni sud potvrdio presude u slučajevima Ina Mol i Fimi Media', kazala je Hrvoj Šipek.

'Nadam se da će uskoro biti donesena političak odluka hoće li biti osnovano Visoko državno odvjetništvo. To bi jako utjecalo na naše rasterećenje', poručila je glavna državna odvjetnica.

'Čvrsta i odlučna sam u namjeri da se razina odgovornosti u DORH-u poveća. Neki smatraju da se prljavi veš mora prati iza zatvorenih vrata, a mislim da se treba otvoreno razgovarati, otkrivati i riješavati probleme u vlastitoj kući. To osporava teze u javnosti da DORH i USKOK funcioniraju pod utjecajem izbršne vlasti. To odlučno odbacujem. Kad pogledamo tko plasira te objede i neutemeljene kritike? To su osobe koje zastupaju okrivljenike ili imaju političke ili druge interese. Mene su davno učili da pogledam tko govori prije nego što pogledam što se govori', poručila je šefica DORH-a.

Šefica USKOK-a Vanja Marušić govorila je o jučerašnjim uhićenjima, kazavši da se do saznanja došlo istraživajući slučaj Janaf. 'Obzirom na fazu ne bih detaljnije govorila', kazala je, dodavši da je u 16 sati istražno ročište.

'Osumnjičena tužiteljica jedna je od tri tužitelja koji su radili na slučaju Agrokor. To što smo povukli optužnicu ne znači da je DORH odustao od optužnice za predmet Agrokor. Optužnicu ćemo ponovno podignuti nakon što se predmet očisti od eventualno kontaminiranih dokaza na kojima je radila ova tužiteljica. Što da nismo napravili ovo? Pravomoćna presuda bila bi osnova za ponavljanje postupka i kompletan predmet bi pao u vodu i to bi bila blamaža za DORH. Ovo što smo sada napravili nije blamaža za DORH', poručila je.

'Insinuacija da se to radi zbog vještaka su neosnovane, dolaze od osobe koja brani osobe u postupku', dodala je.

Vanja Marušić govorila je o predmetu Borg i medijskim napisima o odbačajima. 'Ja sam zatekla premdet. Ono što se u javnosti plasirao kao ekspresno odbacivanje...po mom dolasku u ured počele su stizati nove prijave i one su bile sveobuhvatne i puno opsežnije od prve prijave. Pristupilo se provođenju izvida, ponovno sagledavanje prve prijave i rezultat je bio isti i doneseno je rješenje o odbačaju.Da je naš stav bio ispravan, potvrđuje i odluka suda u Zagrebu koji je potvrdio stajalište USKOK-a', kazala je Marušić.

Upitana zašto optužnica u slučaju Agrokor nije povučena ranije, s obzirom da Alerić Puklin već godinu dana nije državna odvjetnica, Hrvoj Šipek je poručila: 'Optužnica za Agrokor nije povučena prije godinu dana jer tada nismo imali nikakvih saznanja da je ta zamjenica imala veze s ovim što se događa, odnosno da je dostavljala podatke optuženima u predmetu Agrokor.'

'Ako utvrdimo da je to bilo pogrešno, priznat ćemo naravno', kazala je šefica DORH-a upitana o vještačenju u slučaju Agrokor.

'Meni je neugodno zbog negativnog konteksta koji se stavlja DORH-u. A da li mi je neugodno što radim? Nije, jer radim težak posao i svoj posao dobro. A kad to netko omalovažava, teško mi je. Kad nešto počnete sijati, treba proći vremena da se vide plodovi toga', poručila je Hrvoj Šipek.

'Upravo ovo što radimo pokazuje da uvijek reagiramo kada prikupimo dokaze, da nikoga ne štitimo i da nema nedodirljivih ni u našim redovima', kazala je Marušić.

Kazala je da se uvijek postavlja pitanje tajminga. 'Kada bi bilo pravo vrijeme da se nešto pokrene? Branitelje ako pitate, vjerojatno nikad. Ljudi iz sfere politike uvijek će nešto s pojiti s nečime. Vrijeme pokretanja istraga je isključivo determinirano količinom dokaza i procesnim stanjem predmeta', uzvratila je Marušić.

'Ja o svojoj ostavci uopće ne razmišljam. Mislim da sam to i prije rekla. Stojim iza onoga što radim, a u ovom trenutku stojim i iza onog što je radio netko prije mene. To je ceh ovoga što radim', poručila je Hrvoj Šipek na pitanje kako komentira zahtjeve za njenom smjenom.

'Nisam ni neću komentirati izjave političara', poručila je upitana o izjavama predsjednika Milanovića.

'Ne smatram da je povlačenje optužnice za Agrokor fijasko. Naravno da je vještačenje skupo i da dugo traje. Radi se o toliko složenom predmetu da takvih predmeta nema puno ni u EU. To nisu predmeti s kakvim sa se suočavamo svaki dan. Kao što sam rekla, nije Agrokor pljačka bankomata. Radi se o izuzetno složenom predmetu, prema tome govoriti da je fijasko - ne. Fijasko bi bilo da padne optužnica ili da bude oslobađajuća presuda. Lako je biti general poslije bitke', rekla je šefica DORH-a.

Kazala je da se nada da će u dva do tri mjeseca sve riješiti i ponovno podignuti optužnicu.

  • +11
  • +8

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić održale konferenciju za medije

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Afera Softver

Druga tema press konferencije bila je afera Softver.

'U ovom konkretnom predmetu sve što sam rekla i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Točno je da je USKOK otvorio predmet temeljem medijskih objava vezano uz sumnje u nezakonito postupanje bivše ministrice i nabave IT opreme. Točno je da je USKOK provodio opsežne izvide tijekom kojih je pribavljena dokumentacija, uzimane su izjave više osoba. Uključen je PNUSKOK. Opsežni izvidi koji su trajali višemjesečno. Meritorna odluka u tom predmetu nije donesena jer nismo mogli utvrditi dostatan stupanj osnovane sumnje za otvaranje istrage', kazala je Vanja Marušić.

Rezultati izvida su dostavljeni Uredu europskog tužitelja, koji je reagirao temeljem prijave Olafa - poručila je. Dodala je da ne može komentirati rad javnog tužitelja na predmetu.

'Nikakvih pritisaka i zataškavanja u ovom predmetu nije bilo. Da je tome tako, paralelno s ovom istragom imate i slučaj Rimac. I tu smo otvorili istragu protiv iste osobe zbog koruptivnih radnji ', kazala je Marušić, aludirajući na Gabrijelu Žalac.

'Priča se o blamaži i fijasku USKOK-a, aposlutno to poričem. Ponavljam da nije bilo moguće biti donijeti meritornu odluku po ovoj istrazi. Svaka nova informacija se provjerava, to se radilo i u ovom predmetu i svim drugima. Vi nekad ne možete donijeti odluku jer vam fale elementi za osnovanu sumnju. Ponavljam, protiv bivše ministrice su rezultati istrage doveli do otvaranja predmeta. Isto tako, provjeravanje slučaja Janaf nas je dovelo do predmeta koji je jučer otvoren', rekla je Marušić.

'Ja i moji kolege radimo isključivo po zakonu i profesionalno i na temelju dokaza', kazala je Marušić. 'Ne spominje se sve ono što je USKOK u zadnjih par godina napravio, koje su to istrage... i protiv visoko rangiranih dužnosnika, pa i pravosudnih', dodala je.

Zlata Hrvoj Šipek govorila je o Uredu europskog tužitelja, kazavši da je on preuzeo dva predmeta, a za devet predmeta je rekao da ih neće preuzeti, da se to može i ovdje odraditi.

'Kad su govorili da je to šamar za RH, ja podsjećam na podatke koje je dao ured europskog tužitelja u Luxemburgu. Najviše istraga se vodi u Njemačkoj, radi se o 23 milijuna eura. Također i nekoliko istočnoeuropskih zemalja, ima i u Italiji i Austriji. Baš zato što postoji volja da se to spriječi i naravno da će se uspostaviti puna suradnja između DORH-a i tog ureda', poručila je.

'Ja jesam nadređena formacijski, ovo nije DORH iz 50-ih godina prošlog stoljeća ili 90-ih godina. Zamjenici su samostalni u svom radu. U ovom slučaju i u drugim nisam dala nikakvu uputu za rad. Ja o ovom predmetu nisam znala ništa. Ako vi mislite da glavni državni odvjetnik može znati za sve predmete koje vodimo, jasno je svakom razumnom da je to nemoguće. Procjena je na državnim odvjetnicima da oni pokušaju zaključiti koji su to predmeti od nacionalnog interesa o kojima moraju izvještavati glavnu državnu odvjetnicu', poručila je šefica DORH-a.

'Vezano za ovaj predmet, temeljem izvida nije donesena odluka. Predmet je statistički zatvoren, ali to nisu mrtvi predmeti', dodala je Marušić.

Upitana zašto odmah nisu proslijedili Uredu europskog tužitelja podatke o predmetu, kao što inače proslijeđuju ako su u pitanju europska sredstva, Marušić je kazala da u tom trenutku to nisu bili 'aktivni izvidi'.

Upitana za komentar jedne od europskih javnih tužiteljica Tamare Laptoš, Marušić je pokušala pojasniti: 'Mi smo pojasnili što je bilo s predmetom, što je tada zaključeno. Po prijavi OLAF-u, koja se dostavlja uredu europskog tužitelja, a onda se dostavlja nama... Da, nije donijeta meritorna uloga, ali ja to ne smatram neuspjehom USKOK-a onako kako se predstavlja.'

'Činjenica da u tom trenutku nije bilo aktivnih izvida je razlog zašto nismo obavijestili Ured europskog tužitelja. I propust. Ali to ne znači da je bilo zataškavanja', konačno je priznala Marušić. 'Da je posljedica toga da nije dostavljeno i nije procesuirano, onda bi to bio razlog za sankciju tog propusta', poručila je.

Na pitanje kako je moguće da je Uredu europskog tužitelja nešto dokaz, a USKOK-u nije, Marušić je poručila: 'Ne mogu govoriti o predmetu kojeg sad vodi Ured, niti znam detalje što je dodatno prikupljeno i da li se još nešto provodilo.Iz priopćenja se vidi da su imali neku suradnju s PNUSKOK-om i Samostalnim uredom.'

Upitane kako se sada može izbjeći zaključak da od istrage ne bi bilo ništa da nije Ureda europskog tužitelja, oglasila se i Hrvoj Šipek. 'Mi ne znamo koje dokaze oni imaju. Dokumentacija i dokazi bi došli USKOK-u i on bi nastavio rad', kazala je Hrvoj Šipek.

Šefica DORH-a je kazala 'da nije korektno stavljati na teret propust neizvješćivanja' nekome i to u mjesec dana od oformljavanja Ureda europskog tužitelja.

'Nismo savršeni i nepogrešivi. Događali su nam se previdi i greške koji nisu posljedica namjere. Gdje se utvrdi namjera s time se obračunavamo', poručila je Hrvoj Šipek.

Treća tema na press konferenciji bili su drugi predmeti koji su zainteresirali javnost. Tako se spomenuo i slučaj vojnog nebodera. 'Provode se izvidi', poručila je Marušić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!