Odbor za pravosuđe

Zlata Hrvoj-Šipek negira da se šefici Uskoka Vanji Marušić sprema smjena: Odluku neću donijeti pod pritiskom medija

26.11.2021 u 09:38

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek nazvala je u petak potpuno neutemeljenima medijske informacije o smjeni ravnateljice Uskoka Vanje Marušić zbog slučaj Žalac, ustvrdivši da odluku o nadzoru neće donijeti pod pritiskom medija već temeljem utvrđenih činjenica.

Hrvoj Šipek je to rekla odgovarajući na pitanja o aferama povezanima s radom Državnog odvjetništva, a nakon što je na zajedničkoj sjednici Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije predstavila izvješće o radu za 2020. godinu.

"Što se tiče predmeta Žalac u tijeku je provođenje nadzora nad tim predmetom Uskoka, ali i drugim predmetima koji su povezani s njim", rekla je Šipek, odgovarajući na pitanja koliko su točne informacija da je i vodstvo Državnog odvjetništva bilo obavješteno od strane Uskoka o svemu što se što se radio na slučaj Žalac i jesu li točne medijske najave da dolazi do smjene Marušić.

Naglasila je da će odluku donijeti tek kad nadzor bude gotov i na temelju utvrđenih činjenica. "Spekulacije koje su se pojavile o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene. Odluku neću donijeti pod pritiskom medija i javnosti koji jedan dan navijaju za jednu, a drugi dan za drugu stranu", kazala je glavna državna odvjetnica. Dodala je da će o rezultatima nadzora, utvrđenim činjenicama i svojoj odluci brzo obavijestiti javnost.

Vezano za predmet Agrokor i pokretanje istrage protiv bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika rekla je da se to može interpretirati na dva načina pri čemu će jedni reći da je to dokaz korupcije u državnom odvjetništvu, a drugi da je to dokaz spremnosti DORH-a i nje da se osobno suoče s onim ljudima kojima nije mjesto u Državnom odvjetništvu.

  • +13
Zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za pismo zamjenika općinskog državnog odvjetnika u kojem padaju sumnje i optužbe na račun rada županijskog državnog odvjetništva iz Bjelovara i jedne zamjenice, a spominju se i falsifikati u određenim spisima, rekla je da se o tom slučaju pričalo javno na skupu na Brijunima u svibnju na kojem je bio prisutan ministar pravosuđa.

"Javno smo govorili o nedostacima koje smo uočili u sustavu. Već sam imala razgovor sa županijskim državnim odvjetnikom i očekujem brzo odluku, jer je on prvi koji je pozvan da na temelju rezultata provedenog nadzora donese odluku", kazala je.

Optužnica za Agrokor povućena nakon uhićenja bivše tužiteljice kako bi se "izbjegle gore posljedice"

Kad je riječ o slučaju Agrokora i Janafa koji su povezani kroz bivšu zagrebačku tužiteljicu osumnjičenu za curenje podataka rekla je da u trenutku kad se započelo s radom na Janafu nije bilo indicija po kojima bi ona bila predmet sumnje, a tvrdila je i da o suprugovim poslovima ne zna ništa.

No, "kako je išla obrada i preslušavanje mjera došlo se do poruka pretragom računala i do činjenica koje su dale sumnju u njezino postupanje, a kako je ona bila jedna od potpisnica optužnice u predmetu Agrokor, odlučili su u tom slučaju povući optužnicu, kako bi se izbjegle gore posljedice", kazala je Hrvoj Šipek.

Upitana pak zašto je došlo do curenja informacija i transkripata tek nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekla je da je to vjerojatno zato što u tom trenutku nije bilo razloga koje bi doveli u pitanje probitke kaznenog postupka s obzirom da se protiv Bandića više ne može voditi postupak.

Razgovore koji su procurili u javnost, po njezinim riječima, imali su osim tužitelja koji rade na predmetu i službenici u policiji koji snimaju razgovore te rade transkripte, kazala je.

Saborski zastupnik Mosta i predsjednik Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja izvijestio je ranije da je premijeru Andreju Plenkoviću uputio pismo u kojem traži da opozove glavnu državnu odvjetnicu. Zlatu Hrvoj Šipek postavila je vlada i jedino ona ima mogućnost pokrenuti njezin opoziv, a Sabor bi onda o tome raspravljao i odlučivao, pojasnio je Grmoja.

Glavna državna odvjetnica, s druge strane, u Saboru ističe da ne vidi greške u svom radu. "Možda jesam slijepa, subjektivna, dozvoljavam svi smo takvi, ali ne vidim koje sam pogreške učinila u ovom razdoblju. Dapače mislim da sam u nemogućim uvjetima u kojima je bilo državno odvjetništvo uspjela motivirati ljude da zadržimo ažurnost i smanjimo broj neriješenih predmeta", kazala je Hrvoj Šipek.