POTRES U ITALIJI

Za obnovu potrebno 12 milijarda eura

15.04.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Za obnovu područja u Italiji koje je 6. travnja teško stradalo u potresu, u kojemu je poginulo gotovo tristo osoba, a uništeno je i oštećeno više od 10.000 kuća, trebat će 12 milijarda eura, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova, a prenio je u srijedu Corriere della Sera.

"Dvanaest milijarda eura: to je svota koju moramo pronaći za obnovu Abruzza", pokrajine razorene u strašnom potresu, ocijenio je Roberto Maroni.

Sjednica talijanske vlade treba se održati idući tjedan u L'Aquili, gradu koji je najviše stradao, kako bi se izdvojila sredstva za pomoć stanovnicima i za početak obnove. Kako piše Corriere, sjednica će se održati 23. ili 24. travnja.

U potresom poharanom području, svaka treća kuća nije za stanovanje, a u samom gradu L'Aquili čak i svaka druga.

Premijer Silvio Berlusconi izjavio je prošli tjedan da se nekoliko predsjednika država i vlada ponudilo da preuzmu financiranje obnove crkava i spomenika.

L'Aquila, srednjovjekovni grad bogat baroknim spomenicima, jedan je od najvećih urbanističkih kompleksa iz srednjeg vijeka u Italiji. U potresu je oštećeno više povijesnih spomenika, većinom crkava.