priznanja HND-a

Za novinarske nagrade prijavljeno više od 100 novinara, evo tko konkurira za novinara godine

01.04.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2018. godinu, koje će se dodijeliti na svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu 3. svibnja u povodu Svjetskog dana slobode medija, ove je godine prijavljeno 102 novinara i novinarki

Godišnje nagrade HND-a dodjeljuju se u devet kategorija, i to za televizijsko, radijsko, internetsko, pisano i istraživačko novinarstvo, za novinsku fotografiju i snimateljski rad te za životno djelo i novinarku, odnosno novinara godine.

Ovogodišnji su kandidati za nagradu Novinarka/Novinar godine novinar Indexa Ilko Ćimić, novinarka RTL Televizije Damira Gregoret i novinari N1 Televizije Hrvoje Krešić i Domagoj Novokmet. Ukupno je za ovu kategoriju bilo sedam prijava.

Za nagradu Nikša Antonini za najbolju novinsku fotografiju natječe se 13 autora, dok je za Nagradu Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad prijavljeno njih 10.

U kategoriji najzapaženijih novinarskih radova Marija Jurić Zagorka za nagradu za televizijsko novinarstvo ukupno je 22 kandidatkinja i kandidata, za pisano novinarstvo 14, radijsko 9, a za internetsko 11. Za Nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo stiglo je 9 prijava.

Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani pripast će jednom od sedmero prijavljenih novinara.

O nagradi Novinar/Novinarka godine odlučivat će redovni, pripravni i pridruženi članovi Hrvatskog novinarskog društva prema posebnom pravilniku, i to od ove godine dio pisanim, a dio elektroničkim putem.

O svim ostalim nagradama odlučuje Ocjenjivački odbor, odnosno četiri ocjenjivačke skupine, priopćili su iz HND-a.