SLUŽBENI PODACI

Za legalizaciju pobačaja u Irskoj glasalo je 66,4 posto građana

26.05.2018 u 19:54

Bionic
Reading

Ono što je čitav dan bilo neslužbeno nešto iza 19 sati postalo je i službeno. Irska je na referendumu odlučila da više nema zabrane pobačaja. Za izmjenu osmog amandmana irskog ustava glasalo je 66,4 posto (1,42 milijuna), a protiv je bilo njih 33,6 posto (724 tisuće)

Podsjetimo, izlazne ankete ju petak su pokazale su da se više od dvije trećine Iraca izjasnilo za ublažavanje restriktivnog zakona o pobačaju. Prema anketi provedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 posto izašlih birača, a po rezultatima ankete provedene za javnu televiziju RTE 69 posto birača.

Sporni osmi amandman u irski ustav uveden je 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

  • +5
Referendum u Irskoj Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda. Zagovornici zabrane poraz su priznali još u subotu ujutro, a irski premijer Leo Varadkar, inače zagovornik izbacivanja osmog amandmana, glas naroda nazvao je 'tihom revolucijom' u zemlji.