POPLAVE MOBILIZIRALE HRVATSKU

Za javne radove zainteresirano 2273 nezaposlenih

21.05.2014 u 14:28

  • +22

Ujedinjena Hrvatska pomaže Slavoniji

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da su dosad interes za javne radove pokazale 2.273 nezaposlene osobe s poplavljenih područja i županija koje su ugrožene poplavom

"U ovom trenutku, prema zahtjevima lokalne uprave imamo potrebu za 945 ljudi, no očekujemo da će sljedećih dana rasti potreba za novim ljudima, kako se bude povlačila voda i povećavalo područje koje će trebati sanaciju", izjavio je Mrsić.

Dodao je kako su u Ministarstvu u kontaktu s osobama koje su se prijavile, pa čim lokalna uprava pokrene javne radove, te će osobe biti pozvane kako bi se posljedice poplava sanirale što je brže moguće.

Mrsić kaže kako prostora za prijave nezaposlenih s tog područja ima još, a očekuje da će u javnim radovima biti angažirano između 3.000 i 5.000 osoba.

Zainteresirani se i dalje mogu javiti mjerodavnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zavod međutim ističe kako se njihov poziv odnosi isključivo na nezaposlene osobe koji imaju prebivalište na područjima ugroženim poplavom.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava osiguralo je tim radnicima minimalnu bruto plaću od tri i pol tisuće kune plus trošak prijevoza koju će im isplaćivati HZZ, bez participacije lokalnih jedinica vlasti.

Program javnih radova gradova i općina pogođenih poplavama odobravat će se po ubrzanoj proceduri.