veliki projekt

Za izgradnju nove zgrade OHBP-a u Osijeku više od 160 milijuna kuna

08.11.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak istaknula je u ponedjeljak da je izgradnja nove zgrade Objedinjenoga hitnoga bolničkog prijama (OHBP), vrijedne više od 164 milijuna kuna, najveći projekt ulaganja u zdravstvo na području Osijeka u posljednjih više od 30 godina

Nakon obilaska gradilišta, Tramišak je izjavila novinarima kako je, od ukupne vrijednosti projekata, 152 milijuna kuna namijenjeno za izgradnju same zgrade.

Vjeruje da će se tim projektom znatno podići kvaliteta usluga osječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), posebice pri prijamu hitnih bolesnika, kada je potrebno imati primjerenu zdravstvenu skrb i obradu pacijenata.

Istaknula je kako je to prvo ulaganje u razvoj osječkoga KBC-a jer je u pripremi izgradnja potpuno novoga KBC-a u Gackoj ulici u Osijeku, a studijsko-tehnička dokumentacija za taj projekt, koja je u visokoj fazi izrade, vrijedna je 35 milijuna kuna.

"Vjerujemo da je ovo početak onoga što smo ranije najavljivali, da ćemo veću pozornost posvetiti zdravstvenoj skrbi na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, a izgradnja novoga OHPB-a prvi je korak u tome", poručila je ministrica Tramišak.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako radovi na izgradnji nove zgrade OHBP-a teku vrlo dobro bez obzira na puno kišnih dana, a planirani završetak je ožujak 2023.

Podsjetio je da se osječki KBC 2016. godine suočio s nedostatkom prostora pa su se odlučili na izgradnju nove zgrade.

Osnovna je zamisao da se ambulante i dnevne bolnice, koje su trenutačno smještene u neodgovarajućim podrumskim prostorijama, presele u modernu zgradu, koja će omogućiti kvalitetniji razvoj zdravstvenih usluga, rekao je Zubčić.

Gradilište objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Gradilište su obišli i osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski dožupan Mato Lukić, koji su najavili nove financijske potpore aktivnostima osječkog KBC-a, koji ne skrbi samo o pacijentima iz te županije, nego i cijele istočne Hrvatske.

Ministrica Tramišak sastala se i s Upravom osječkoga Medicinskog fakulteta, a dekan Ivica Mihaljević izvijestio je da na tom fakultetu studira više od tisuću studenata.

Postali smo jedan od tri fakulteta u Europi, uz Budimpeštu i Pečuh, koji ima studij na njemačkom jeziku, gdje imamo upisana 52 studenta, a iduće godine planiramo upisati novih 60 studenata. U pripremi su studij farmacije te studij biotehnologije na engleskom jeziku, koji ćemo ostvariti u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, rekao je dekan Mihaljević.