NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Za godinu dana Velika Britanija službeno izlazi iz Europske unije, evo što ih sve čeka

29.03.2018 u 22:24

Bionic
Reading

Samo 365 dana Veliku Britaniju dijeli od službenog početka Brexita, a i dalje nitko sa sigurnošću ne može reći što će se nakon toga dogoditi, u kakvim će političkim, trgovinskim i gospodarskim odnosima London i Bruxelles ostati te kako će se sve to odraziti na britansku ekonomiju i stanovništvo

Za točno godinu dana, 29. ožujka 2019. godine, Velika Britanija se i službeno oprašta s Europskom unijom, u kojoj je provela dugih 46 godina. Britanska premijerka Theresa May prije godinu dana poslala je pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, čime se aktivirao članak 50. Lisabonskog sporazuma koji je označio službeni početak Brexita.

Bit će to velik izazov za Veliku Britaniju, posebno gospodarstvenike, slažu se stručnjaci, a situaciju bi ipak mogao olakšati sporazum o prijelaznom razdoblju, koje je May uspjela osigurati shvativši da u dvije godine neće uspjeti postići sporazum s dojučerašnjim trgovinskim i ekonomskim partnerima.

Tijekom prijelaznog razdoblja, koje će završiti 31. prosinca 2020. godine, Velika Britanija više neće sudjelovati u donošenju odluka Europske unije, ali će i dalje imati pristup jedinstvenom europskom tržištu. Svoje će obaveze London morati izvršiti unutar već dogovorenog financijskog okvira, a zadržat će se i sloboda kretanja europskih građana.

'Vremenski okvir prijelaznog razdoblja smiješno je kratak, to nije dovoljno vremena za razdvajanje više od 40 godina dugog političkog, društvenog i ekonomskog zajedništva. To nije moguće čak niti uz najbolju volju, koja je izostala iz ovih pregovora ', rekao je za Washington post profesor političkih znanosti sa Sveučilišta u Manchesteru, Rob Ford.

  • +5
Ilustrativna galerija / Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

U svojem nedavnom govoru, britanska je premijerka rekla kako želi 'široku i opsežnu suradnju' s Europskom unijom koja bi, nadaju se Britanci, nakon Brexita mogla s Europom ostati povezana sporazumom o slobodnoj trgovini. No europski lideri za sada odlučno poručuju da London ne može ubirati plodove članstva u Uniji bez ikakvih obaveza, pa nam preostaje tek vidjeti što će se događati nakon što istekne prijelazno razdoblje.

Jedno je, međutim, sigurno. Britanija i dalje ostaje podijeljena. Tijesnih 52 posto koji su osigurali pobjedu Brexita nije bilo dovoljno da ušutka ostatak nezadovoljnih građana koji, što je bliži čas službenog 'razvoda' od Europske unije, sve više brinu kako će na njih utjecati neizvjesno gospodarsko stanje u kojem će se njihova zemlja tada naći.