u fokusu

Za čelnicu Hong Konga prioriteti stanogradnja i nova radna mjesta

13.09.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u petak je, nakon tri mjeseca žestokih prosvjeda i nasilja na ulicama tog grada pod upravom Kine, obećala da će se usredotočiti na pitanja stanogradnje i otvaranja novih radnih mjesta kako bi umirila nezadovoljstvo prodemokratskih prosvjednika

Lam, koja je kazala da je prouzročila "neoprostivu pometnju" krizom koju je sama potpalila prijedlogom zakona o mogućnosti izručenja optuženih Pekingu te da bi podnijela postavku da ima izbora, na Facebooku je kasno sinoć napisala da će njezina gradska vlast povećati broj stambenih jedinica, a da će se mjere vezane uz stanogradnju i zapošljavanje uskoro objaviti.

Mnogi mladi prosvjednici su izašli na ulice ponajprije zbog sve čvršćeg stiska Pekinga na bivšu britansku koloniju, ali u njima također tinja i bijes zbog golemih troškova života i nedostatka radnih mjesta.

Hong Kong ima jedne od najvećih cijena nekretnina, mladi se žale na politiku stanogradnje koja ide na ruke bogatima, dok su oni prisiljeni živjeti s roditeljima ili unajmljivati "golubinjake" po enormnim cijenama.

Kina je pozvala svoje najveće državne tvrtke da preuzmu aktivniju ulogu u razvoju Hong Konga, uključujući i povećanje investicija.

Hong Kong se ujedinio s Kinom 1997. na načelu "jedna država, dva sustava", što je Hong Kongu jamčilo slobode koje građani ostatka Kine ne uživaju, uključujući i neovisno pravosuđe.