PRODEMOKRATSKI PROSVJEDI

Merkel još jednom zatražila mirno rješenje nemira u Hong Kongu

07.09.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je tijekom posjeta Kini ponovila poziv za mirnim rješenjem nemira u Hong Kongu.

Prosvjednici u Hong Kongu bacili su sjenu na trodnevni posjet Merkel i njezin plan da za njemačke poduzetnike, koji se suočavaju s poteškoćama, zatraži bolji pristup kineskim tržištima.

"Založila sam se da se svi sukobi riješe bez nasilja ili će u protivnom to biti katastrofa", rekla je Merkel.

Nakon razgovora s predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom Merkel je rekla da je Peking obratio pozornost na njezina stajališta.

"To je važno", rekla je.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam najavila je ovaj tjedan da će napraviti ustupke kako bi pokušala okončati prosvjede, uključujući službeno povlačenje nepopularnog zakona o izručenju, ali mnogi kažu da je to premalo i prekasno.

Joshua Wong, predvodnik prodemokratskih prosvjeda 2014. zahvalio je kancelarki jer je razgovarala s Pekingom o nemirima, ali smatra da su njezini komentari ublaženi.

"Njemački poslovni interes ne bi trebao biti iznad općih vrijednosti u koje vjerujemo", rekao je Wong u intervjuu za Bild am Sonntag.

"Ako kancelarka želi nešto učiniti, treba nagovoriti kineskog predsjednika Xija Jinpinga da odgovori na zahtjeve za slobodnim izborima", dodao je Wong.