kaos

Carrie Lam: Eskalacija nasilja neće riješiti društvena pitanja u Hong Kongu

10.09.2019 u 09:58

Bionic
Reading

Eskalacija nasilja ne može riješiti društvena pitanja u Hong Kongu, rekla je hongkongška čelnica Carrie Lam u utorak dodajući kako duboko žali zbog stranog miješanja u unutarnja pitanja tog azijskog financijskog središta

"Eskalacija i nastavak nasilja ne mogu riješiti pitanja s kojima je sada suočeno naše društvo", kazala je Lam na tiskovnoj konferenciji. "Samo će produbiti sukob, suprotnosti, podjele pa čak i mržnju u društvu."

Lam je govorila nakon još jednog vikenda nereda i sukoba u toj bivšoj britanskoj koloniji. Policija je priopćila da je 157 osoba uhićeno preko vikenda, zbog nezakonitog okupljanja, posjedovanja oružja, nanošenja štete, pljačke i napada na policajce. Kako bi rastjerala prosvjednike, policija je ispaljivala suzavac.

"Krajnje je neprimjereno da se strani parlamenti upleću u unutarnja pitanja Hong Konga na bilo koji način i nećemo dopustiti (SAD-u) da sudjeluje u tim pitanjima", kazala je Lam.

Tijekom okupljanja ispred američkog konzulata u nedjelju tisuće prosvjednika zatražili su pomoć u donošenju demokracije u Hong Kong.

Prosvjednici žele da američki Kongres usvoji zakon po kojem će Washington raditi godišnje procjene o tome je li Hong Kong dostatno autonoman od kontinentalne Kine da zadrži posebne američke trgovinske i ekonomske benefite.

Kineski dužnosnici optužili su strane sile da pokušavaju naštetiti Pekingu stvaranjem kaosa u Hong Kongu i upozorili su druge zemlje da se ne miješaju u unutarnje poslove Kine.

Nakon tri mjeseca prosvjeda Lam je prošli tjedan službeno povukla kontroverzni prijedlog zakona o izručenju koji je izazvao prosvjede, ali taj potez nije smirio mnoge prosvjednike.

Ona kaže da izravni cilj poteza njene administracije, među kojima je i povlačenje prijedloga zakona, nije bio zaustavljanje prosvjeda i nasilja nego pokazivanje iskrene želje da se pokrene dijalog.