nulta tolerancija

Xi naredio nastavak politike 'bez covida' u jeku širenja epidemije

17.03.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je u četvrtak nastavak politike "nulte tolerancije na covid" dok se zemlja bori s najbržim širenjem epidemije nakon prvog vala 2020.

Dok se neki zadnjih mjeseci zauzimaju za ublažavanje restrikcija, komunistička vlast slavi svoju zdravstvenu politiku kao dokaz nadmoćnosti svog političkog sustava u odnosu na ostatak svijeta.

Čim se pojavi jedan slučaj covida, vlasti uvode stroge mjere ograničenja kretanja i pristupaju masovnom i opetovanom praćenju kontakata među stanovništvom.

Kruta politika "bez covida" omogućila je Kini da smanji broj umrlih ispod 5.000 od početka pandemije.

No omikron inačica virusa odgovorna je za ponovno širenje epidemije, pa je u četvrtak prijavljeno 2.432 novozaražena u 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, što je visok broj za Kinu.

"Uvijek moramo u prvi plan staviti ljude i njihov život, držati se (...) politike nulte tolerancije na covid i čim prije zaustaviti širenje epidemije", naredio je u četvrtak predsjednik Xi Jinping, objavila je državna televizija.

Ta izjava dolazi u času kada su deseci milijuna Kineza u karanteni diljem zemlje.

U razmaku od nekoliko dana, u najmanje 17 gradova uvedena je karantena, pa tako i u tehnološkoj metropoli Shenzhenu, na jugu, koji ima 17,5 milijuna stanovnika.

Brojevi objavljeni u četvrtak rastu na račun pokrajine Jilina, na granici sa Sjevernom Korejom, zemljom koju, tvrde njezine vlasti, covid zaobilazi.

U Šangaju, najvećem kineskom gradu, u četvrtak je bilo tek 165 novozaraženih, ali su vlasti uvele karantenu za mnoge četvrti.

Stroge mjere otežavaju svakodnevni život i pritišću gospodarstvo.

Vodeći kineski znanstvenik rekao je početkom mjeseca da zemlja mora naučiti živjeti s virusom i "u bliskoj budućnosti" odustati od takozvane strategije nulte tolerancije na covid.