NAPETOSTI OKO TAJVANA

Xi na obljetnicu povratka u UN: Kina će uvijek podržavati svjetski mir

25.10.2021 u 09:16

Bionic
Reading

Predsjednik Xi Jinping obećao je u ponedjeljak da će Kina uvijek podržavati ​​svjetski mir i međunarodna pravila, u jeku zabrinutosti koje su izrazile Sjedinjene Države i druge zemlje zbog sve veće asertivnosti te zemlje na globalnoj razini

Komentari su slijedili nakon što je Tajvan ovaj mjesec rekao da je vojna napetost s Kinom najgora u više od 40 godina, usred sve veće zabrinutosti da bi golemi susjed mogao vojnom silom pokušati vratiti otok s vlastitom samoupravom na koji polaže pravo.

U govoru kojim je obilježena 50. obljetnica povratka Kine u Ujedinjene narode, Xi je rekao kako će ona uvijek biti "graditelj svjetskog mira" i "zaštitnik međunarodnog poretka", rekla je državna novinska agencija Xinhua.

1971. Ujedinjeni narodi su izglasali priznanje Narodne Republike Kine, izbacivši Tajvan iz svjetske organizacije.

Kina je također odlučnije postavila svoje zahtjeve na sporne teritorije s Indijom na svojoj himalajskoj granici, s nekim zemljama jugoistočne Azije nad dijelovima Južnog kineskog mora i s Japanom nad nekim otocima u Istočnom kineskom moru.

"Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i politike moći, unilateralizmu i protekcionizmu", rekao je Xi, pozivajući na veću globalnu suradnju u pitanjima kao što su regionalni sukobi, terorizam, klimatske promjene, kibernetička sigurnost i biosigurnost.

Pozvao je sve zemlje da promiču vrijednosti mira, razvoja, pravde, demokracije, slobode, koristeći izraz "zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva" koji je skovao i prvi put spomenuo u srpanjskom govoru povodom 100. godišnjice vladajuće Komunističke partije.