vojen napetosti

Biden: SAD bi stao u obranu Tajvana u slučaju napada Kine

22.10.2021 u 07:53

Bionic
Reading

Sjedinjene Države stale bi u obranu Tajvana i obvezne su braniti otok na koji Kina polaže pravo, rekao je američki predsjednik Joe Biden u četvrtak, premda je Bijela kuća kasnije rekla da nema promjene u politici prema otoku

"Da, obvezni smo to učiniti", odgovorio je Biden u gradskoj vijećnici na upit hoće li SAD stati u obranu Tajvana, koji se žali na sve jači vojni i politički pritisak Pekinga da se prihvati kineski suverenitet.

Iako je Washington prema zakonu obvezan Tajvanu osigurati sredstva za obranu, dugo je slijedio politiku "strateške nejasnoće" o tome hoće li vojno intervenirati kako bi zaštitio Tajvan u slučaju kineskog napada.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da Biden u gradskoj vijećnici nije najavio promjenu u politici SAD-a i da "nema promjene u našoj politici", ali je odbio daljnje komentare na pitanje je li Biden pogriješio.

"Obrambeni odnos SAD-a s Tajvanom u skladu je sa zakonom o odnosima s Tajvanom. Držat ćemo se svoje obveze prema tom zakonu, nastavit ćemo podržavati samoobranu Tajvana i nastavit ćemo se protiviti bilo kojim jednostranim promjenama statusa quo", rekao je glasnogovornik.

Biden je rekao da se ljudi ne bi trebali brinuti za vojnu snagu ​​Washingtona jer "Kina, Rusija i ostatak svijeta znaju da smo najmoćnija vojska u povijesti svijeta", istaknuo je.

"Ono o čemu se morate brinuti jest hoće li se uključiti u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu pogrešku", rekao je Biden.

"Ne želim hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promijeniti bilo koje naše stavove", dodao je.

Vojne napetosti između Tajvana i Kine najgore su u više od 40 godina, izjavio je ovaj mjesec tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng.

Obraćajući se novinarima ranije u četvrtak, kineski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da oni teže "mirnom ponovnom ujedinjenju" s Tajvanom i odgovaraju na "separatističke pokušaje" njegove vladajuće Demokratske progresivne stranke.

"Mi ne izazivamo probleme. Naprotiv, neke zemlje - posebno SAD - poduzimaju opasne akcije, vode situaciju u Tajvanskom tjesnacu u opasnom smjeru", rekao je.

"Mislim da u ovom trenutku moramo pozvati Sjedinjene Države da prestanu s takvom praksom. Uvlačenje Tajvana u rat definitivno nije u ičijem interesu. Ne vidim da će Sjedinjene Države time išta dobiti", zaključio je.