'oštar mislioc'

Wolfgang Schaeuble, veteran njemačke politike, umro u 81. godini

27.12.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Wolfgang Schaeuble, koji je više od pola stoljeća bio član njemačkog parlamenta, umro je u 81. godini, okončavši jednu od najduljih političkih karijera u Njemačkoj u kojoj je pomogao osigurati mjesto svoje zemlje u srcu Europe

Schaeuble, koji je veći dio svoje karijere proveo posvećen ponovnom ujedinjenju svoje zemlje i kasnije bio ministar financija bivše kancelarke Angele Merkel tijekom dužničke krize u eurozoni, umro je mirno u utorak navečer, rekao je glasnogovornik demokršćana desnog centra (CDU) u srijedu.

Schaeuble je bio član CDU-a od 1965., a član parlamenta od 1972. godine.

Kancelar Olaf Scholz u povodu Schaeubleove smrti u objavi na društvenoj mreži X-u napisao je: "Njemačka je izgubila oštrog mislioca, strastvenog političara i borbenog demokrata".

Čelnik CDU-a Friedrich Merz izrazio je duboku tugu zbog Schaeubleove smrti na X-u: "U Wolfgangu Schaeubleu gubim najdražeg prijatelja i savjetnika kojega sam ikada imao u politici".

Poruku u kojoj izražava svoju tugu iz Francuske je poslao ministar financija Bruno Le Maire, koji je na X-u napisao: "Bio je prijatelj, lojalan i pouzdan partner i neumorni kreator prijateljstva između Njemačke i Francuske".