šefice diplomacija

Baerbock i Fajon za ubrzanje prijema zemalja zapadnog Balkana u EU

05.12.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Slovenija i Njemačka žele zajednički ubrzati proces primitka zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, priopćeno je nakon susreta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock i slovenske ministrice Tanje Fajon u utorak u Ljubljani

"Članstvo zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji je naš zajednički cilj", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nakon susreta sa slovenskom kolegicom Tanjom Fajon.

Obje političarke su naglasile da je napad Rusije na Ukrajinu pokazao kako je proširenje EU-a "geopolitička nužda".

U tom smislu Baerbock je kritizirala blokadu mađarskog premijera Viktora Orbana koji se protivi daljnjem proširenju EU-a.

"Mi smo kao Europska unija uvijek jasno dali do znanja da trenutno nemamo vremena za ovakve igrice", rekla je Baerbock, koja je dodala kako Orbanovo stajalište "nije nikakva novost".

Tanja Fajon je ukazala na to da se tijekom rasprave o primitku Ukrajine u EU ne smije zaboraviti na zemlje zapadnog Balkana.

Fajon je rekla da će zajedno s Baerbock sljedeće godine posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Baerbock je dodala kako se proces proširenja EU-a mora provoditi istodobno s reformskim procesima. "To su dvije strane iste medalje", rekla je Baerbock.

'Izrael ima pravo na samoobranu, ali i humanitarnu odgovornost'

U svezi s najnovijom eskalacijom sukoba na Bliskom istoku Baerbock i Fajon su se založile za rješenje ne temelju ideje o dvije države. Baerbock je istaknula pravo Izraela na samoobranu, ali je ukazala i na "humanitarnu odgovornost" Izraela.

"U ovom sukobu život je izgubilo previše Palestinaca", rekla je Baerbock i dodala kako se trenutno ulažu zajednički napori kako bi se postigao novi prekid vatre.

Nakon susreta sa slovenskom ministricom vanjskih poslova Fajon Baerbock bi se tijekom dana trebala sastati i sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, a poslijepodne bi se trebala vratiti u Berlin.

U najavi svog posjeta Sloveniji, Baerbock je obećala podršku Njemačke tijekom članstva Slovenije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Članstvom u Vijeću sigurnosti UN-a u naredne dvije godine Slovenija preuzima međunarodnu odgovornost za mir i sigurnost, a pritom Slovenija može računati na našu punu podršku", poručila je Baerbock.

Kako je najavljeno, Baerbock se u Sloveniji informirala i o naporima na polju zaštite klime i civilne zaštite, posebice vezano uz poplave koje su nedavno pogodile Sloveniju.