POTREBNA SOLIDARNOST

WHO: Virus kola brže nego što se cjepivo distribuira

14.06.2021 u 22:05

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak na veću solidarnost kako bi se zaustavila pandemija, upozorivši da virus kola brže nego što se organizira raspodjela cjepiva te da su obećanja G7 nedostatna, kao i međunarodna financijska pomoć.

Na sastanku na vrhu koji se proteklog vikenda održao u Engleskoj, čelnici G7 najavili su da će donirati milijardu doza cjepiva - zapravo 870 milijuna doza kojima se pridodaju obveze preuzete u veljači - bilo u naravi, bilo u obliku financijske pomoći međunarodnom sustavu raspodjele cjepiva Covaxu.

"Treba nam više (cjepiva) i brže. Više od 10.000 ljudi umire svaki dan (...) Tim zajednicama treba cjepivo, ono im treba sada, a ne iduće godine!", upozorio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji. "Trenutačno se virus širi brže nego što se distribuira cjepivo u svijetu", požalio se.

Dok dio stanovništva bogatih zemalja nastavlja normalan život zahvaljujući cijepljenju, ono sporo napreduje u siromašnijim zemljama koje su uglavnom ostale bez cjepiva. Covax je do 14. lipnja poslao više od 85 milijuna doza u 131 zemlju svijeta, što je znatno manje od planiranog. Nevladine organizacije i partneri WHO-a također su izrazili zabrinutost.

"Moramo biti jasniji u vezi sa stvarnim brojem doniranih doza i s time koliko točno vremena treba da bi se ispunila njihova obećanja", rekao je za AFP Yuangiong Hu iz organizacije Liječnici bez granica. WHO želi da se do idućeg sastanka G7 u Njemačkoj iduće godine cijepi barem 70 posto svjetskog stanovništva. "Da bismo u tome uspjeli, treba nam 11 milijarda doza", istaknuo je Tedros.

Helen Clark, supredsjedateljica stručne skupne za ocjenu svjetskog upravljanja pandemijom, rekla je da su bogate zemlje stavile na stranu 4,3 milijarde doza. Čak i ako računamo s dvjema dozama po osobi, "ostaju za raspodjelu još 2 milijarde doza", rekla je bivša novozelandska premijerka uoči sastanka na vrhu G7.