strašne brojke

Pandemija ugrožava primanja polovine svjetske radne snage

29.04.2020 u 18:00

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa ozbiljna je prijetnja primanjima 1,6 milijardi radnika u neformalnom gospodarstvu koji čine čak polovinu svjetske radne snage, upozorila je u srijedu Međunarodna organizacija za rad (ILO)

Ukupno su u svijetu zaposlene 3,3 milijarde ljudi a njih dvije milijarde radi na neformalnim radnim mjestima u neregistriranim poduzećima.

Njihove su plaće u prvom mjesecu krize već u prosjeku pale 60 posto, upozorava ILO.

Ti su radnici najranjivija skupina u globalnoj radnoj snazi, budući da nisu socijalno osigurani, nemaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti niti sredstva da rade od kuće, naglašava agencija Ujedinjenih naroda za rad.

„Potreba za zaštitom najugroženijih raste razmjerno napredovanju pandemije i zaoštravanju krize radnih mjesta. Za milijune radnika, gubitak primanja znači da ostaju bez hrane, sigurnosti i budućnosti", rekao je direktor ILO-a Guy Ryder.

"Nemaju ušteđevine, ni pristup kreditima. To su prava lica svijeta rada. Ako im odmah ne pomognemo, jednostavno će propasti", naglašava Ryder.

ILO upozorava i da će zbog dugotrajnih mjera karantene i zatvaranja tvornica i ureda ukupan broj radnih sati u drugom tromjesečju pasti čak 10,5 posto u odnosu na posljednje predkrizno tromjesečje, što odgovara nekih 305 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Prije samo tri tjedna predviđali su 6,7-postotni pad, što je odgovaralo 195 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Najveći pad očekuju u Sjevernoj, Južnoj i Srednjoj Americi, Europi i srednjoj Aziji a najteže će biti pogođeni industrija i sektori smještaja i posluživanja hrane, te veleprodaja i maloprodaja, sektor nekretnina i poslovne aktivnosti.

Dugoročni su izgledi obavijeni neizvjesnošću.

"Konačni će rast globalne nezaposlenosti u 2020. godini u velikoj mjeri ovisiti o stanju u svjetskom gospodarstvu u drugom tromjesečju i o efikanosti mjera koje bi trebale sačuvati postojeća radna mjesta i potaknuti potražnju za radom kada počne faza oporavka", poručuju iz ILO-a.