'wuhanska gripa'

WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije, Kinezi ne žele biti označeni kao krivci

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2021 21:07
  • Objavljeno 05.03.2021 u 21:06
Članovi WHO-a u Wuhanu

Članovi WHO-a u Wuhanu

Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odustala je od planova da objavi prve rezultate istrage o podrijetlu koronavirusa u Kini te je najavila cjelovito izvješće u drugoj polovici ožujka. Umjesto preliminarnog izvješća, cjelovito izvješće bit će predstavljeno u tjednu iza 14. ožujka, rekao je u petak u Ženevi voditelj tima Peter Ben Embarek.

Embarek je predvodio skupinu od desetak drugih znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) da posjete bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi puta identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo covida-19.

WHO nije u petak iznio razloge izmjene svog plana objave rezultata. Misija WHO-ovih stručnjaka u Kini obavljena je nakon višemjesečnih pregovora s kineskim vlastima koje su nastojale spriječiti da bude označene kao krivac za pandemiju.

Rezultati predstavljeni na prvoj konferenciji za novinare po završetku putovanja u Kinu bili su nejasni. Embarek je, kako se čini, isključio mogućnost da je virus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu već je iznio da se virus prenio na ljude sa šišmiša preko nekog posrednika, kao što se i ranije pretpostavljalo. 

Misija je bila na udaru kritika, a WHO obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata.

Skupina od 26 znanstvenika objavila je otvoreno pismo u kojem navode da misija WHO-a "nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu" o teorijama o podrijetlu covida-19.

"Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih", rekao je jedan od njih, Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu, Australiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!