POZIV NA AKCIJU

WHO objavio upozorenje na ospice u Europi

03.12.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Europske zemlje moraju odmah početi djelovati kako bi suzbile pojavu ospica, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izvijestio je BBC

U izvješću WHO-a navodi da se da je od siječnja do listopada ove godine u 36 europskih zemalja zabilježeno 26.000 slučajeva ospica.

Zapadnoeuropske zemlje u tome su sudjelovale s 83 posto slučajeva, a samo ih je u Francuskoj bilo 14.000.

Ukupno je lani pojava ospica u Europi prouzročila devet smrtnih slučajeva, od toga šest u Francuskoj, i 7288 hospitalizacija.

Francuska je sada pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi cijepljenja protiv te bolesti.

Jean-Yves Grall, čelnik francuskih zdravstvenih službi rekao je kako si 'Francuska jednostavno ne može dopustiti smrtne slučajeve od ospica, bolne i skupe hospitalizacije, izostanke s posla i iz škole zbog bolesti koju se u potpunosti može spriječiti cijepljenjem'.

Oko devedeset posto europskih slučajeva zaraze ospicama zabilježeno je među adolescenatima i odraslim osobama koje nisu cijepljene ili ljudi za koje se nije znalo jesu li cijepljeni.

Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu je rekla da povećanje broja slučajeva zaraze ospicama u europskim zemljama postavlja 'ozbiljan izazov ostvarenju ciljane eliminacije te bolesti do 2015. godine'.