DRAMA POMORACA U GABONU

WC školjku dali za ribu, naranču čuvali tri dana

brod kontejner

brod kontejner

Izvor: Corbis / Autor: Angelo Cavalli/Corbis

Brod je katastrofalan, spreman za staro željezo. Poručite svim pomorcima da se ni pod kojim uvjetima ne ukrcavaju u Split Ship Menagmentu, upozorava hrvatski pomorac

'Danas sam pojeo samo jednu naranču. Nakon što sam je tri dana čuvao u kabini. I dalje nemamo vode ni hrane, nemamo ni putovnice, niti novaca s kojim bismo bilo što kupili ovdje u Africi. Ja plaću nisam dobio tri mjeseca, ali ima i gorih, jer se nekima duguje i pet mjeseci.

Molim vas, nemojte mi napisati ime, jer bih zbog ovoga mogao imati problema, ali poručite svim pomorcima da se ni pod kojim uvjetima ne ukrcavaju u Split Ship Menagmentu (SSM). Loše će proći'.

Autor ovih strašnih rečenica, koje je uputio preko Novog lista jedan je od sedmorice hrvatskih pomoraca, koji su već mjesec dana u svojevrsnom zatočeništvu na brodu 'Swift Split', na sidru pred lukom Owendo u Gabonu. S njima su još tri Ukrajinca i 15 Burmanaca.

'Putovali smo s jednim ispravnim generatorom i imali barem 15 požara u strojarnici. Brod je katastrofalan, spreman za staro željezo. Iz SSM-a su nam javili da će nam poslati nekih 2.000 dolara milostinje za vodu i hranu. To bi nam moglo potrajati četiri-pet dana ako novci doista stignu, kaže sugovornik.

za Jutarnji list pomorci su ispričali da su jučer zaustavili jedan ribarski brod od kojeg su dobili jednu ribu, a zauzvrat su im dali WC školjku.

'Situacija je takva da smo potjerani iz luke i otegljeni remorkerima na 1,5 milja od obale. U arestu smo, uhapšeni. Lučke vlasti uzele su nam putovnice i brodski upisnik kako ne bismo pobjegli, iako je to nemoguće jer smo bez pogona', kazali su pomorci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi