novi problemi

Washington će brzo odgovoriti ako Asad ponovo upotrijebi kemijsko oružje

04.09.2018 u 22:47

Bionic
Reading

Bijela kuća je u utorak upozorila da će Sjedinjene Države brzo reagirati ako sirijski režim ponovo upotrijebi kemijsko oružje, posebice u pokrajini Idlib, posljednjem pobunjeničkom uporištu za koje SAD strahuje da će biti poprište krvoprolića.

"Budimo jasni, naše stajalište je čvrsto i ostaje nepromijenjeno. Ako predsjednik Bašar al-Asad ponovo odluči upotrijebiti kemijsko oružje, Sjedinjene Države i saveznici će brzo i prikladno odgovoriti", istaknula je američka vlada u priopćenju.

"U pokrajini Idlibu milijunima nedužnih civila prijeti napad Asadova režima, uz podršku Rusije i Irana", podsjetila je Bijela kuća.

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump upozorio Siriju, Rusiju i Iran da ne kreću u ofenzivu na Idlib.

"Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne smije bezobzirno napasti pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci će počiniti tešku humanitarnu pogrešku ako budu sudjelovali u toj potencijalnoj tragediji", napisao je u tvitu američki predsjednik.

"Stotine tisuća ljudi su ubijene. Ne smijemo dopustiti da se to nastavi", dodao je.

Pentagon je u utorak upozorio na rusku kampanju dezinformiranja o stanju u Siriji, kako bi se oslabila protudžihadistička koalicija koju vode Sjedinjene Države i kako bi stanovnici napustili područja koja koalicija kontrolira na sjeveru zemlje.