ADMIRAL JNA BRANKO MAMULA

'Vukovar se trebalo zaobići i stići do Zagreba'

27.12.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost zato što nije izvršilo državni udar, što je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje Slovenije i Hrvatske gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristila u međunacionalnom ratu i na kraju odbacila, kazao je umirovljeni admiral JNA Branko Mamula

Vukovar se uopće nije morao dogoditi, to je bio džep, kao i Osijek, koji se morao zaobići. JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva smjera stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati vojarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu odgađanje i međunarodnog priznanja Slovenije. Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo napravljeno, rekao je umirovljeni admiral Branko Mamula u velikom, dvodijelnom intervjuu beogradskoj Politici, vođenom u Tivtu, u kojem 90-godišnji umirovljenik živi, a intervjuirao ga je kontroverzni prijeratni zagrebački novinar Miroslav Lazanski.

To je bio Mamulin odgovor na pitanje o ulozi JNA u ratu u Hrvatskoj nakon poraza u Sloveniji, za što je, tvrdi Mamula, kriv Veljko Kadijević, koji, prema njemu, nije bio dovoljno odlučan te je bio pod utjecajem Miloševića. 'Mislite li da do događaja u Hrvatskoj 1990. i 1991. ne bi došlo da nije bilo Miloševića u Srbiji?', bilo je sljedeće pitanje Miroslava Lazanskog.

'Ne, nacionalizam je postojao u Hrvatskoj i prije Miloševića, ali je eksplodirao nakon mitingašenja i pokušaja njegovog prekrajanja Jugoslavije. Pri tome ne sporim to da je Srbija imala legitimna prava urediti svoje odnose s pokrajinama tako da ne štete Srbiji kao cjelini. Nije ni sporno to da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to učinili i komunisti u Sloveniji. Zapravo, za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti koji se nisu na vrijeme reformirali', drži Mamula, dodajući da JNA ne snosi odgovornost za 'tragične posljedice razbijanja države'.

'Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost zato što nije izvršilo državni udar, što je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje dviju zapadnih republika gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristila u međunacionalnom ratu i na kraju odbacila', rekao je umirovljeni admiral Branko Mamula.

Novinara Politike zanimalo je zašto JNA nije 'razoružala sve paravojne formacije u Hrvatskoj uoči sukoba', za što Mamula optužuje Kadijevića, koji 'nije bio general odluke, već izvršavanja', 'nije vjerovao u sposobnost JNA' i mislio je da ne treba sprečavati one republike koje su htjele izaći iz zajedničke države.

'Moj je stav bio da je ustavni zadatak JNA bio zaštita teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka sve dok se narodi u Jugoslaviji drukčije ne dogovore. Bez ulaženja u raspravu tko hoće van, a tko hoće ostati u Jugoslaviji. Datum 25. siječnja 1991. dan je kojim je definitivno počelo rušenje Jugoslavije. Tragičan je promašaj JNA s onim filmom o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku - snimali su film umjesto da spriječe taj uvoz', rekao je Mamula.