PRIHVAĆANJE PRORAČUNA

Vukovar pred prijevremenim izborima

27.03.2014 u 20:58

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća (GV) su 34 točke, a najvažnija je pretposljednja - prihvaćanje proračuna za ovu godinu jer će Vukovarci - ako ga gradski vijećnici ne prihvate - na prijevremene izbore za Gradsko vijeća i gradonačelnika

Da će biti teškoća s prihvaćanjem gradskog proračuna za 2014. dalo se naslutiti još lani sredinom prosinca, kada su HDZ i HSP dr. Ante Starčevića najavljivali da neće poduprijeti prijedlog proračuna gradonačelnika Željka Sabe (SDP) zamjerajući mu da u nekim stavkama, poput kulture i sporta, 'protežira kulturne i sportske udruge sa srpskim predznakom na štetu onih s hrvatskim predznakom'. Suočen s takvom mogućnošću, Sabo je na sjednici GV-a 23. prosinca povukao s dnevnog reda prijedlog proračuna te je zajedno s vijećnicima SDP-a napustio vijećnicu.

Na sjednici Gradskog vijeća 30. prosinca vijećnici su na prijedlog Odbora za proračun i finacije većinom glasova HDZ-a, HSP AS i SDSS-a te nezavisnog vijećnika Željka Pinjuha prihvatili privremeni tromjesečni proračun čija primjena istječe 31. ožujka.


Vladajući se u GV-u pitaju hoće li se gradonačelnik Sabo sutra doći na sjednici. U zadnjih pola godine imao je dosta zdravstvenih tegoba - bio je podvrgnut kirurškim zahvatima na vjeđi, operirao je kralježnicu, ima problema s bubrezima, a nedavno mu je ugrađen i pacemaker.

Vladajućih tvrde kako je Sabo na bolovanju samo kada treba doći na sjednicu, a ne kada treba održati konferenciju za novinare, kako je to na prošloj sjednici ustvrdio predsjednik GV-a, negdašnji SDP-ovac, sada nezavisni Željko Pinjuh.

'Očekujem da će se gradonačelnik Sabo pojaviti na sjednici Gradskog vijeća. Pretpostavljavam da će mu zdravstveno stanje to dopustiti. Uostalom, trebao bi braniti i prijedlog proračuna koji je sastavio i vidjet ćemo što će biti', rekao je za Hinu predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vijeću i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovaru Goran Bošnjak.

Objasnio je kako proračun može 'pasti' tako da njime ne budu zadovoljni vladajući HDZ i HSP AS te ga većinom glasova ne prihvate, ili da gradonačelnik Sabo jednostavno povuče prijedlog prije glasovanja.

'Opcije su takve. Sve ovisi o tome što će se dogoditi tijekom same rasprave na vijeću. HDZ i HSP AS prije su najavljivali kako su na prijedlog proračuna pripremili brojne amandmane. S obzirom na to da gradonačelnik snosi odgovornost za izvršavanje proračuna, nije isključeno da gradonačelnik Sabo kao predlagatelj povuče prijedlog proračuna ako ocijeni da su amandmani koje će HDZ i HSPAS predložiti, a mogu ih i prihvatiti, preambiciozni te da se proračun u konačnici neće moći poštovati', rekao je Bošnjak.

Iz vukovarskoga HSP-a AS potvrdili su kako su pripremili amandmane na prijedlog proračuna gradonačelnika, ali još nisu odlučili o tome hoće li ga poduprijeti ili će svjesno ići na izbore.

'Činjenica je da većina građana Vukovara priželjkuje izbore jer nisu zaslužili takvog gradonačelnika. Još nismo odlučili kako ćemo se postaviti u cijeloj toj situaciji, ali ćemo do početka sjednice svakako zauzeti svoje stajalište', rekao je predsjednik kluba vijećnika te stranke u GV-u Igor Gavrić.

Ako se Sabo sutra ne pojavi njegov proračun mogu braniti ili pak povući njegovi zamjenici, uz njegovo pismeno ovlaštenje.

Gradonačelnik će sutra, ako dođe, teško moći umaknuti upitima u vezi s mogućom nagodbom s Uskokom i navodnim pokušajem podmićivanja HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića. Sabo zasad izbjegava novinare i ne želi ništa komentirati pozivajući se na zakonsku proceduru.

U Gradskome vijeću, zahvaljujući potpori bivšeg SDP-ovca, sada nezavisnog Željka Pinjuha, koji je predsjednik GV-a većinu imaju HDZ (9) i HSP dr. Ante Starčevića (3) . SDP ima 8 vijećnika, a SDSS tri.

Hoće li Vukovar dobiti proračun ili će Vukovarci na izvanredne izbore, možda se neće znati sutra, nego u subotu ili u ponedjeljak s obzirom na to da su na dnevnome redu 34 točke, a točka o proračunu je predzadnja.