DAN SJEĆANJA

Vukovar je pred još jednom tužnom godišnjicom: Ovo je detaljan program događanja

16.11.2018 u 14:49

Bionic
Reading

Pred nama je još jedna tužna godišnjica enormne žrtve koju je Vukovar podnio tijekom srpske agresije na Hrvatsku. U nedjelju će na 27. godišnjicu pada grada biti tradicionalno formirana Kolona sjećanja, u kojoj će biti vukovarski veterani, obitelji ubijenih i nestalih branitelja i civila, državni vrh te deseci tisuća građana iz cijele Hrvatske. Komemoriranje žrtava nastavit će se i u ponedjeljak i utorak

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je svoj dolazak. S obzirom na to da se u isto vrijeme sjećamo pokolja u Škabrnji, predsjednica će u subotu najprije otići odati počast ondje, a potom će se zaputiti na istok Hrvatske.

Najprije će zapaliti svijeću u Lovasu, a u subotu navečer će sudjelovati u programu u krugu vukovarske bolnice. U nedjelju će s drugim državnim dužnosnicima sudjelovati u Koloni sjećanja. U njoj će biti još nepoznat broj ministara, a dio će ih otići na komemoraciju u Škabrnju.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se cijelog tjedna raznim izložbama i stručnim skupovima.

U subotu će se u 10 sati položiti ruže i svijeće na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju, a organizatori su udruga Vukovarske majke i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Zvonit će sva zvona

Biskupi su odlučili da se ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježi zvonjavom zvona svih crkava u Hrvatskoj u nedjelju, 18. studenoga, u 18 sati i 11 minuta.

 

U 13 sati Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca i vukovarska bolnica organiziraju znanstveno-stručni simpozij: 'Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro'.

U 16 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod kapelice Put spasa na tzv. Kukuruznom putu, koji je bio jedini koridor između Vukovara i ostatka Hrvatske u jeku opsade.

  • +11
Na obljetnicu stradavanja Vukovara vojnici darovali krv Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U 17 sati je 5. večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji Nacionalnog sindikata policije. U 19 sati je paljenje svijeća u krugu vukovarske bolnice. Molitvu predvode mladi Vukovara uz glazbenu pratnju Klape 'Sveti Juraj' HRM-a, u čemu će sudjelovati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Centralno događanje je u nedjelju.

Program počinje u osam sati, kada će vukovarski školarci zapaliti svijeće na Križnom putu od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja. U isto vrijeme na Gradskom stadionu okupit će se hrvatski branitelji Vukovara s obiteljima poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja. U 9.30 oni će stići u dvorište vukovarske bolnice, gdje će se kao i svake godine formirati Kolona sjećanja. U 10 sati u dvorištu bolnice održat će se prigodni program 'Vukovar – mjesto posebnog pijeteta' u izvedbi glumca Darka Milasa i Klape 'Sveti Juraj' HRM-a.

  • +23
Križni put - Kolona sjećanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U 10.30 Kolona sjećanja krenut će od vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju, gdje se očekuje oko 12.15. Sudionici Kolone sjećanja položit će ruže na grobove branitelja i civila. Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju vijence će položiti predsjednica RH, Hrvatski sabor, Vlada RH, vukovarski branitelji te Grad Vukovar. U 13 sati na programu je sveta misa koju će predvoditi mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup.

U nedjelju poslijepodne, u 17 sati, puštat će se svjetiljke Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. Sat kasnije tisuće svijeća bit će zapaljene u svim hrvatskim gradovima. Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara ne prestaje u nedjelju.

Naime, agonija zarobljenih branitelja i civila nije prestala samim padom grada. Uslijedilo je odvođenje u pogone Borova i Veleprometa, gdje su stotine ljudi mučene i ubijene. Ranjenici iz vukovarske bolnice odvedeni su na Ovčaru i smaknuti.

  • +15
Ovčara Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Tako će u ponedjeljak učenici iz Vukovara i Borova naselja zapaliti svijeće u osam sati ujutro na Križnom putu od Borovo Commercea do crkve Gospe Fatimske. U 9.30 u Borovo Commerceu bit će prigodni program ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa. U 10 sati kreće Kolona sjećanja ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje će se u 11 sati održati sveta misa.

U 12.30 odaje se počast u Borovu Selu, u 13 sati kod spomen-obilježja na farmi Lovas, a u 13.30 kod spomen-obilježja nestalim osobama u Borovu naselju.

U utorak program počinje u 9.30 u dvorištu Veleprometa polaganjem vijenaca i minutom šutnje, a potom svetom misom za žrtve srpskih koncentracijskih logora. U 10.15 je mimohod 'Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga' u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Mimohod kreće od Memorijalnog groblja do Ovčare. U 13 sati kod spomen-obilježja na Ovčari je polaganje vijenaca i molitva.

Za žrtve s Ovčare u 17 sati održat će se sveta misa u Crkvi sv. Filipa i Jakova. U 18 sati u utorak održat će se novinarsko-književni susret 'Grad to se vi', u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radio Vukovara Sinišu Glavaševića u Gradskoj knjižnici Vukovar.