ima dima

Vučković o požaru u Zaprešiću: Trebaju dodatne analize kvalitete zraka

21.06.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Ministrica zaštite okoliša Marija Vučković rekla je u petak kako vatrogasci još uvijek obavljaju određene radnje sve dok ima dima nakon požara koji je prije dva dana zahvatio plastičnu masu u skladištu tvrtke Eko Flor u Zaprešiću, a još se čekaju i rezultati analize kvalitete zraka

Nakon što vatrogasci završe, policija će obaviti svoj očevid, istaknula je Vučković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

"Potvrđeno je već da kad govorimo o koncentraciji, nije bilo razina bilo kojih čestica iznad onih graničnih, a što se tiče same kvalitete, za to će trebati još dodatne analize koje se rade i o rezultatima će nadležni izvijestiti javnost", rekla je.

Govoreći o kvaliteti zraka, pojasnila je kako je potrebno dodatno pogledati i sadržaj, a ne samo koncentraciju, jer postoji opasnost od lebdećih čestica, a ti nalazi ne mogu odmah biti gotovi.

"Paralelno se dodatno rade, sukladno i uputama, analize tla zbog eventualne opasnosti za zdravlje zbog poljoprivredne proizvodnje. Sukladno iskustvima, takvi rezultati su dostupni između sedam do 10 dana", dodala je Vučković.

Upitana radi li na zakonskim izmjenama s obzirom na to da ovo nije jedini slučaj u nešto više od godinu dana, Vučković je ocijenila da imamo dobru regulativu što se tiče gospodarenja otpadom.

"Uvijek je moguće razgovarati o unaprjeđenju pa smo u tom smislu imali i prve razgovore s nekim drugim tijelima u sustavu. No, regulativa je prilično dobra, usklađena je sa svim propisima, s pravnom stečevinom koju smo trebali preuzeti i nadležne službe je trebaju provoditi i provode", istaknula je.

Na pitanje je li onda problem u inspekciji, ministrica je rekla kako Državni inspektorat radi svoj posao.

  • +4
Požar u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Vidjeli smo i kad je bio požar u Osijeku koliko puta su bili u nadzoru. Ovdje su odmah izašli na teren, idemo pričekati rezultate izvješća i onda ćemo zajedno sagledati što još možemo bolje svi skupa napraviti - i u regulativi i u provedbi", navela je.

Dodala je kako se u ovom slučaju još ne zna koji su točno bili propusti jer inspekcije moraju završiti posao.

Vučković je na pitanje novinara potvrdila kako je upoznata sa slučajem tvrtke Fat and Plastic Recycling u Vrginmostu koja unatoč prijavama i kaznama i dalje radi, a mještani su organizirali prosvjede jer kažu da tvrtka nema dimnjake i filtere koji su potrebni za obradu te vrste plastike pa se širi smrad i strahuju za svoje zdravlje, istaknuvši kako su dobili i medijske upite te kako je postupao Državni inspektorat.

"Za ovu vrstu dozvola nadležni su upravni odjeli u županijama, Ministarstvo izdaje dozvole za opasni otpad, u ovom slučaju nije riječ o toj kategoriji. Ono što bi moglo Ministarstvo ako se ostvare uvjeti, a takve prijave treba ozbiljno sagledati, Ministarstvo može dodatno raditi upravne nadzore", navela je.

Pojasnila je kako upravni nadzor ne znači oduzimanje dozvola jer je za to ovlašten Državni inspektorat, već se u pravilu provodi nad tijelima koja izdaju određene dokumente, ako stručne službe ocijene da je to potrebno.

Upitana za komentar na SDP-ovu saborsku zastupnicu Jasenku Auguštan-Pentek iz Zlatara koja na udaljenosti od 65 kilometara traži smještaj u Zagrebu, Vučković je odgovorila kako su propisi jasni.

"50 kilometara je granica, dakle, ja u ovom trenutku mogu govoriti o propisu i možemo se očitovati čini li nam se da netko poštuje propise ili ne", rekla je.

Pri tome je navela svoj primjer gdje je dnevno šest i pol godina vozila 100 kilometara iz Dubrovnika do Ploča gdje je živjela, a sada ima prijavljeno boravište u Zagrebu i korisnica je stana Državnih nekretnina.