afrička svinjska kuga

Vučković s predstavnicima trgovačkih lanaca o plasmanu svježeg svinjskog mesa

12.01.2024 u 11:38

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca o plasmanu svježeg svinjskog mesa, izvijestili su u petak iz Ministarstva

Iz Ministarstva podsjećaju da je Europska komisija podržala hrvatske mjere i aktivnosti provedene radi suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK) kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja koja su bila pod rigoroznim mjerama kontrole bolesti.

Time su sva područja u Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu ASK u domaćih svinja svrstana u zonu III, koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na tu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz te zone.

Meso iz zone III u Republici Hrvatskoj je, kao što je slučaj i u drugim članicama Europske unije, posebno označeno.

U tom kontekstu ministrica Vučković na sastanku je naglasila kako potrošači mogu biti mirni - ASK nije opasan za ljude, a meso koje se stavlja u promet prolazi sve kontrole te ne postoji javnozdravstveni rizik.

Također je istaknuto kako je pravodobnim suzbijanjem ASK očuvano hrvatsko svinjogojstvo, proizvođačima pružena pomoć nizom mjera, a Ministarstvo poljoprivrede nastavlja dijalog i suradnju sa svim dionicima lanca.

Zadnji slučaj izbijanja ASK-a na gospodarstvu u Hrvatskoj je zabilježen 29. studenog 2023. te su mjere koje je odredila znanost i struka donijele rezultate, a o daljnjem poštivanju mjera ovisi uspjeh u borbi protiv ASK i očuvanje svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.