nije bilo pritisaka

Vučković: Nisam imala kontakt s Tolušićem nakon odbijanja njegova projekta

07.07.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je u četvrtak da je par puta razgovarala s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, ali nijednom nakon što mu je odbijeno financiranje projekta sadnje vinograda iz programa ruralnog razvoja

Ministrica Vučković referirala se na slučaj uhićenja bivšeg ministra poljoprivrede Tolušića koji je priveden zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru. Kratko je proučila da ne želi komentirati istrage u tijeku.

„Koliko sam primijetila, spominju se dva natječaja. U prvom je slučaju riječ o natječaju iz tzv.,„vinske omotnice” na kojem je prihvaćen projekt financiranja vinarije, a u drugom slučaju radi se o o natječaju za sadnju vinograda koji se financira iz programa ruralnog razvoja, ali tamo nije prošao”, izjavila je ministrica.

Vučković je dodala da se OPG bivšeg ministra javio ukupno na četiri natječaja od koja su mu dva prihvaćena i na kojima je ukupno dobio 2,5 milijuna kuna. Na pitanje je li doživjela bilo kakve oblike pritiska od strane bivšeg ministra, odgovorila je da nije imala kontakt nakon donošenja odluke o odbijanju projekta na natječaju iz programa ruralnog razvoja.

"Mi svi možemo nešto osjetiti kao pritisak ili ne. Moje je, ako mi se učini da nešto nije pravilno, da kontaktiram službena tijela, počevši od onih u Ministarstvu poljoprivrede”, kazala je. Ministarstvo upravlja velikom sredstvima, fondovima i potporama različitih vrsta svake godine, rekla je Vučković, stoga je često podložno raznim upitima.

„Ono što mi možemo jest svojim radnjama dokazivati da se sustav unapređuje, da se radi ispravno i da su svi jednaki pred zakonom”, istaknula je. Ministar prometa Oleg Butković odgovorio je da poštuje presumpciju nevinosti „Svaki čovjek ima pravo na obranu, pa tako i on pravo nešto reći o tome za što ga se tereti. Nije mi drago to čuti, proveo sam s njim neko vrijem u stranci i Vladi”, rekao je.