portret

Od Roksa s lokalnih portala preko afere 'špic-papak' do uhićenja zbog vinske omotnice: Prisjetite se turbulentne životne priče Tomislava Tolušića

07.07.2022 u 12:21

Bionic
Reading

'Dragi moji, odoh i ja u samoizolaciju. Ali onu političku', poručio je uz prigodni 'smajlić' prije nešto više od dvije godine Tomislav Tolušić, nekadašnji ministar u vladama Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. U tom trenutku izgledalo je da mu je glave stajala imovinska kartica iz koje je tradicionalno bilo izostavljeno nekretninsko bogatstvo, recimo 'roštilj' od 150 kvadrata - no kako to obično biva, kraj političke karijere tek je startni pucanj za nešto intenzivnije 'čačkanje' po profilu, imovini i poslovima bivših dužnosnika. Istražitelji bi kazali, za njegovo 'otvaranje'

Sam Tolušić potrudio se da ne ostane zaboravljen - kako je uostalom i sam najavio. 'Strasti imam i previše, da ne mislite da sam se smirio ili ne daj Bože, opametio😊. Ali za zemlju, lozu i vino. I moju Slavoniju. I za nešto što sam htio napraviti zajedno sa mojim Ocem ali ću, nažalost, to morati napraviti i ostvariti sam. Vidimo se nekom drugom prilikom, nadam se vrlo skoro, kada ćete imati priliku vidjeti i okusiti što može slavonska zemlja i strast. I prstohvat hercegovačke tvrdoglavosti😊', najavljivao je istom prilikom na proljeće 2020. godine.

I obećanje je održao: najednom se otkrilo da u Slavoniji gradi veliku vinariju, a on o njoj rado priča i u njoj se fotografira čak i u najneobičnijim pozama. Sjedeći na stolu ili s glavom koja izviruje iz vinske bačve.

Brzo je provaljeno da je za svoj prvi izlet u realni sektor - dotad je, naime, šetao s jedne na drugu javnu funkciju - dobio obilatu bespovratnu pomoć od najmanje dva ipo milijuna kuna iz famozne 'Vinske omotnice', i to po pravilniku koji je donesen upravo u vrijeme dok je on bio ministar poljoprivrede. Cijelo vrijeme preispitivala se i njegova u najmanju ruku dvojbena uloga u raskošnoj nabavi različitih softvera za državne potrebe, zbog kojih je pred istražiteljima pala Gabrijela Žalac, a iz prapovijesti se vukla i Tolušićeva neugodna, nikad razjašnjenja epizoda u paraobavještajnoj 'aferi SMS' u kojoj se zbog jednog bizarnog detalja tjednima preispitivalo oblik cipela koje nosi, pa je čak dobio sarkastični nadimak 'ministar špic-papak'.

  • +6
Vinarija Tomislava Tolušića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bilo je pitanje na čemu će ga 'otvoriti' i kako sada stvari stoje, riječ je ipak o sumnjivim poticajima europskom lovom. Sve je to zbog navodno nelošeg vina. Rijetke iznenađuje podatak da se tog posla uhvatio Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj, pored blaženo inertnog i nezainteresiranog Državnog odvjetništva, no iskustvo nas uči da to obično nije početak kraja nego kraj početka. I da pred Tomislavom Tolušićem slijede godine povlačenja po sudovima. A tako mu je lijepo išlo. Dogurao je čak do toga da se o njemu spekulira kao o budućem premijeru.

  • +4
Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Od mlade ministarske uzdanice do seks afere

Tomislav Tolušić, svojevremeno jedan od najmlađih ministara u hrvatskoj povijesti, do svoje pozicije došao je nižući dužnosti isključivo u javnom sektoru, doslovno bez ijednog dana staža u privatnom biznisu. Nakon što se već s 18 godina učlanio u HDZ i potom diplomirao pravo, u rodnoj Virovitici godinu dana bio je vježbenik u Uredu državne uprave, potom dvije godine stručni suradnik za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika, a onda još dvije godine stručni suradnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo i razvoj, također u gradskoj upravi. Godine 2008. postaje virovitičko-podravski župan, a u toj fotelji ostaje puna dva mandata kao najmlađi župan u Hrvatskoj.

Lokalni mediji njegov uspjeh u više navrata pripisivali su mentorstvu utjecajnog virovitičkog šefa i dugogodišnjeg predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića te kratkotrajnog ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina. Analitičari su mu zapazili i iznadprosječnu sklonost i sposobnost samopromocije, koji put čak i vrlo neuobičajenim metodama: tako je na lokalnom portalu virovitica.net tadašnji župan pod nadimkom Roks anonimno hvalio sam sebe te svoje mentore Kirina i Đakića, istodobno vrijeđajući političke protivnike.

'Bravo Kiro, bravo Jopa, bravo Tole! Bravo HDZ! I ja sam zadovoljan Tolušićem jer je stvarno osvježenje u ovoj učmaloj županiji i stvarno se trudi. Župane, svaka čast! Samo tako, ne obaziri se na ove jadnike', napisao je Tolušić. Problem je, međutim, što je istodobno ispisao uvrede lokalnom SDP-ovcu Bori Milivojeviću i nazvao ga 'običnim lopovom koji navodno uzima pinku', pa je ovaj podnio prijavu. Istragom se došlo do Roksovog stvarnog identiteta, a župan je na koncu bio prisiljen priznati da je on osobno ispisivao laude sebi i uvrede konkurentima. Zbog ovog posljednjeg osuđen je i dobio je kaznu od nešto više od pet tisuća kuna.

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

Zgodan je i detalj kako je u njegovu mandatu po županiji posijano nekoliko prigodnih ploča, od mosta, parka i šetnice do ambulante, na kojima se spominje njegovo ime.

U kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića (odnosno Tomislava Karamarka) imenovan je za ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u čemu se - kako je neizravno posvjedočila njegova nasljednica Gabrijela Žalac - nije previše iskazao. Ipak, kao važan kadar slavonskog HDZ-a Tolušić je bio predodređen za visoke dužnosti, pa ga je u Plenkovićevoj vladi dopao iznimno opsežan i zamršen resor poljoprivrede.

Smatralo ga se vrlo bliskim zamjeniku predsjednika stranke Milijanu Brkiću, pa u nekim prilikama čak i spominjalo kao mogućeg premijera ili predsjednika stranke: u ljeto 2016. godine otvoreno je priznao da je spreman preuzeti mjesto predsjednika Vlade 'kada bi se to od njega tražilo', a nešto kasnije spekuliralo se da bi upravo on mogao biti zaštitno lice unutarstranačkog desničarskog udara na Plenkovića jer za sobom ne vuče afere, ima solidan imidž u javnosti i prihvatljiv je velikom broju HDZ-ovih utjecajnih ogranaka. Ostalo je zapisano i to da je svojedobno žestoko branio tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i govorio da 'nema razloga za njegovu ostavku', da bi samo desetak dana on bio prvi HDZ-ovac koji ju je otvoreno zatražio.

Obrat je uslijedio izbijanjem 'afere SMS' i uhićenjem njegova vozača Blaža Curića, ujedno Brkićeva kuma, koji je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da ga prate i prisluškuju te naredio da uništi dokaze o paraobavještajnim aktivnostima, između ostalog navodno o akciji lažiranja komunikacije premijera Plenkovića, sudaca Vrhovnog suda i drugih bitnih političkih aktera. Od afere koja je proglašena pokušajem državnog udara paraobavještajnog podzemlja on se promptno ogradio, a vrlo brzo je i otpustio djelatnicu u svom ministarstvu koja je u spornom trenutku bila s Curićem, pa mu čak i nabavila mobitel s kojega je slao dojave.

Početkom 2019. godine tjednik Nacional objavio je fotografije muškarca koji se sprema ušmrkati kokain dok mu u krilu sjedi prostitutka, uz tvrdnje da je SOA utvrdila da su fotografije bile sofisticirana montaža kojom se željelo uništiti Tomislava Tolušića. Da na slikama nije on zaključili su prema izgledu šake, koji ne odgovara šaci bivšeg ministra. Muškarac na fotografiji ima sat za koji je Tolušić tvrdio da ga nema, a na slikama je muškarac u zaobljenim cipelama, dok Tolušić uvijek nosi one u špic. Čuveni 'špic-papak'.

Kuća bivšeg ministra Tomislava Tolušića Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Tolušiću je potom 'otvorena' navodno nemarno popunjena imovinska kartica s kućom čija je kvadratura bila upola manja od stvarne, kućom koju je inače gradila tvrtka zapamćena po nizu unosnih poslova sa Županijom u vrijeme dok je on bio župan, pa je u jednoj od Plenkovićevih već bezbrojnih rekonstrukcija odletio iz Vlade. Odradio je još kratki dio saborskog mandata, u međuvremenu na unutarstranačkim izborima pokušao svrgnuti Andreja Plenkovića kao dio njemu suprotstavljenog bloka, a nakon propasti te akcije politički se umirovio i posvetio vinu.

Zasad neokrznut u aferi softver

Istražitelji su ga potom krenuli gnjaviti oko 'afere softver', zbog koje je nastradala Gabrijela Žalac - ali i njegov kum, također uhićeni Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). No, pokazat će se da tom aferom barem zasad neće biti okrznut.

  • +14
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Početkom ožujka iz Ministarstva poljoprivrede izuzeta sva dokumentacija vezana uz OPG Terra Slavonia, čiji je vlasnik, a koji je dobio poticaj nakon što se javio na natječaj Agencije za plaćanja. Navodno su istražitelji Uskoka željeli utvrditi zašto i kako su se mijenjali uvjeti natječaja, od prvotnog traženja 70 posto sredstava ulagača, dok je 30 posto trebalo biti sufinancirano iz fondova EU-a, pa se to onda promijenilo na omjer 50:50. Na natječaj se nije javilo puno kandidata, ali među onima koji jesu bio je i Tolušićev OPG te je na kraju dobio sredstva.

Potom je prije dva tjedna Tolušić priveden na ispitivanje i to je bio znak da se nešto ozbiljno kuha, čeka da pukne.

I puklo je, pa je sada sve moguće. Za njegovog bivšeg šefa Andreja Plenkovića, kojega su koncem prošle godine živcirala novinarska pitanja o izvidima i istragama protiv donedavnih najbližih suradnika, jedna okolnost ipak je olakšavajuća. Tomislav Tolušić 'otvoren' je debelo nakon što ga je on kao premijer otpisao i poslao u samoizolaciju.