'avantura počinje ovdje'

Vučić: Srbija prva u svijetu po rastu prihoda od stranih turista

21.02.2024 u 22:57

Bionic
Reading

Pod sloganom "Avantura počinje ovdje" u Beogradu je u srijedu navečer otvoren 45. Međunarodni sajam turizma i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA na kojemu će se do 25. veljače predstaviti više od 400 izlagača iz 27 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Ovogodišnja zemlja partner je Grčka, a Sajam su otvorili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i grčka ministrica turizma Olga Kefalogianni.

Po prvi puta na Sajmu turizma nastupaju Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija, Libija, a zemlje koje se vraćaju i ponovno će sudjelovati na sajmu su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Srbija je tijekom 2023. godine ugostila 2,1 milijun inozemnih turista i od turizma zaradila više od 2,5 milijarde eura. Vučić je na otvorenju ustvrdio da je Srbija prošle godine bila prva destinacija u svijetu po stopi rasta prihoda od inozemnih gostiju - za 79 posto u odnosu na 2019. godinu, a devizni prihod 2,55 milijardi eura tri i pol puta je veći nego 2012. godine. Od ukupno 12,4 milijuna noćenja tijekom prošle godine stranci su ostvarili 5,5 milijuna.

Ove godine već imamo evidentiran rast ukupnih dolazaka za tri posto u usporedbi s 2023. i za 19 posto više broj noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, rekao je Vučić.

Olga Kefalogianni, ministrica turizma Grčke, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, podsjetila je da Srbi i Grci dijele zajedničku povijest, kulturne veze, borbu za slobodu i prosperitetnu i sigurnu budućnost u regiji. Dva naroda povezuju snažne veze, rekla je grčka ministrica i poručila da Grčka i ovog ljeta srdačno očekuje turiste iz Srbije.

Srbijanski predsjednik pozvao je sunarodnjake da posjete Grčku "ali i sve zemlje sudionice sajma" na kojem će sudjelovati najznačajnije turističke agencije, udruge i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni turoperatori iz zemlje, regije i svijeta.

Usporedno sa sajmom turizma, pod sloganom "Poslužite se" bit će priređen i 9. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme HORECA, a okupit će domaće i inozemne tvrtke koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog namještaja i opreme za hotele, kuhinje, restorane i barove.