nove brojke

Ususret novom zakonu: Vlasnici nekretnina navalili registrirati sobe i apartmane

19.02.2024 u 09:50

Bionic
Reading

Nakon što je od 2020. godine naovamo na tržištu nastupio period stagnacije rasta zimmer frei smještaja, ovogodišnje brojke ukazuju na to da su vlasnici nekretnina ponovo navalili registrirati i kategorizirati nove sobe i apartmane, piše Jutarnji list

Prema službenoj statistici Hrvatske turističke zajednice, broj ležajeva u privatnom smještaju u siječnju 2024. godine iznosio je 636.772, što je za čak 38.172 kreveta više nego što ih je bilo u siječnju prošle godine te 31.332 više nego što ih je bilo u siječnju 2020.

Treba pritom reći da to od 2016. godine naovamo, otkako postoji e-Visitor, nije najveći rast broja zimmer frei kreveta - s 2017. na 2018. godinu, naprimjer, dobili smo ih novih 48 tisuća, a u godini kasnije rast je iznosio otprilike kao i ove godine.

Nakon toga uslijedilo je mirovanje uzrokovano pandemijom i zasićenjem na tržištu - u siječnju 2020. godine tako je na tržištu bilo oko 20 tisuća kreveta više u odnosu na godinu ranije, a prvi put smo zabilježili smanjenje kapaciteta u 2021., kad je statistika pala za 27 tisuća ležajeva.

Ipak, 2024. donosi povratak na pretpandemijske brojke i teško je ne zamijetiti da se to poklapa s donošenjem novog Zakona o turizmu, a koji će jedinicama lokalne samouprave - što već mnoge najavile iskoristiti - omogućiti da zaustave izdavanje novih rješenja za zimmer frei.

Jesu li vlasnici privatnih nekretnina, dakle, odlučili preduhitriti zakon te registrirali nove ležajeve još dok na tržištu za to imaju mogućnosti? Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković priznaje da je donošenje zakona mnoge motiviralo da registriraju smještaj, iako vjeruje da će on dugoročno bolje regulirati situaciju na tržištu.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović rekao je da je svjestan novih zahtjeva za registraciju ležajeva u privatnom smještaju, ali da je Grad odlučio ne povlačiti kočnicu dok god infrastrukturno to može podnijeti, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.