OČIGLEDNI RAZLOZI

Vučić: Srbija neće priznati pripajanje dijelova Ukrajine Rusiji

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 28.09.2022 14:37
  • Objavljeno 28.09.2022 u 14:29
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Arhivska fotografija

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Arhivska fotografija

Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN PO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o priključivanju Rusiji teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi, jer se drži međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda

'Mi štititmo vlastiti teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se mijenja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja', istaknuo je Vučić u Inđiji, prilikom obilaska nove tvornice za proizvodnju pumpi danskog Grundfosa.

Srpski predsjednik dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju, ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

  • +15
  • +12

Takozvani referendum na okupiranim ukrajinskim područjima

Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Upitan od koga dolaze pritisci, Vučić je odgovorio da je dovoljno samo pogledati neke strane čelnike kako bi se vidjelo koliki je svakodnevni i ogroman pritisak na vodstvo Srbije.

'Ne borim ni za Putina, ni za Bidena. Ni za koga. Borim se za ove divne ljude u fabrici u Inđiji, za svakoga od vas, za sve građane Srbije, za ovu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, za sve što imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru', poručio je on.