protjerivanje vulina

Vučić: Srbija će u četvrtak odgovoriti recipročnim mjerama Hrvatskoj

23.04.2018 u 13:08

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da je zabrana ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku bila ishitrena i nervozna reakcija

Kazao je i da će Srbija reagirati recipročnim mjerama, ali će o tome odlučiti Vlada u četvrtak.

'Koliko sam shvatio, ministru obrane Aleksandru Vulinu je zabranjeno da uđe u zemlju zato što je nešto izgovorio. Nadam se da Europska unija neće uvoditi verbalni delikt', rekao je Vučić, javlja Blic.

'Držat ću se onoga što sam rekao da 100 dana neću komentirati odnose s Hrvatskom, a to traje do kraja svibnja', poručio je Vučić i nastavio govoriti o Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske je u subotu notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, u kojoj tvrdi da o njegovu dolasku u Republiku Hrvatsku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri.

Zbog spomenute izjave Vulinu je poručeno da do daljnjega nije dobrodošao u Hrvatsku.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Vučić je, komentirajući postupke Vojislava Šešelja, rekao da ih je snažno osudio i da su se oni događali i kada je gost Srbije bila Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

'To ne znači da imate pravo da nekome zabranjujete ulazak u zemlju i da tolerirate nacističke simbole na mjestima koja su stratišta. Šešelj ne predstavlja većinu u ovoj zemlji, već manjinu građana', kazao je Vučić i naveo da će Hrvatska vjerojatno nastaviti podizati spomenike ljudima poput Alojzija Stepinca.

Vučić je kazao i da ne očekuje reakciju EU-a zbog isticanja zastave HOS-a s pokličem 'za dom spremni' u Jasenovcu.

'Ne očekujem ni od koga ništa. Oni su zemlja Europske unije, a mi smo mali i valjda trn u oku što smo slobodarski narod', kazao je predsjednik Srbije, prenosi Blic.

Također, Vučić govorio je o ulaganjima u vojsku Srbije i Hrvatske.

'Ne sudjelujemo ni u kakvoj utrci jer je riječ o zemlji koja je u isto vrijeme članica NATO-a. Ne utrkujemo se, niti to želimo, ali želimo biti sposobni da svoju zemlju sačuvamo i obranimo. Hrvatska kupuje avione od Izraela, to je njena stvar', rekao je Vučić.