UOČI IZBORA

Vučić se sastaje s Putinom, evo o čemu će razgovarati

26.03.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić, favorit skorih predsjedničkih izbora, u ponedjeljak će u Kremlju razgovarati s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, najavila je u subotu vlada, a taj sastanak neće biti formalni susret već će se razmatrati važna pitanja, rekao je ruski veleposlanik

Tijekom jednodnevnog službenog posjeta Moskvi 29. ožujka srbijanski premijer razgovarat će s domaćinom o nizu aktualnih tema, a tri su ključne - situacija u svijetu, Europi i na Balkanu, ocijenio je uoči Vučićeva puta u Moskvu ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin.

"Ovo je veoma važan susret. Susreti vođa dviju države imaju 'klasičan' dnevni red - ocjena situacije u svijetu, Europi, na Balkanu. Obično su naša stajališta slična ili se podudaraju. Druga tema su bilateralni odnosi, a u okviru toga ekonomska i vojno-tehnička suradnja", rekao je Čepurin za agenciju Tanjug.

Komentirajući činjenicu da Vučić odlazi u Moskvu i sastaje se s šefom jedne od vodećih velesila u svijetu neposredno uoči predsjedničkih izbora u Srbiji, ruski veleposlanik u Beogradu podsjetio je da su se Putin i Vučić zadnjih godina više puta susreli i ustvrdio da sastanak u ponedjeljak nije iznenada dogovoren, niti je to "susret za televiziju".

"Obično kandidati, pred izbore, žele pokazati da imaju potporu, razumijevanje, kontakte sa drugim zemljama. To je uobičajena praksa", rekao je ruski veleposlanik i podsjetio da se premijer Srbije prije nekoliko dana, također tijekom predsjedničke kampanje u Srbiji, sastao u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. "Ovo neće biti samo formalni susret za televiziju, bit će razmatrana neka veoma važna pitanja za Srbiju i Rusiju", objasnio je Čepurin. Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji je na predizbornom skupu Aleksandra Vučiča u petak navečer u Beogradu pohvalio srbijanskog premijera za politiku reformi , u povodu sastanka s ruskim predsjednikom u ponedjeljak u Moskvi kaže kako "Srbija može biti most između Europske unije i Rusije".

"Srbiji je potrebna EU, ali i je i Europi potrebna Srbija", rekao je Schroeder agenciji Tanjug, a Srbiju ocijenio kao "sidro stabilnosti" regije, uz mogućnost "da bude most u odnosima Rusije i EU", poglavito u aktualnim okolnostima.