većina glasala za izmjene

Vučić proglasio uspješnim referendum o ustavnim promjenama u pravosuđu

16.01.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije i čelnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić proglasio je u nedjelju navečer uspjelim referendum o ustavnim promjenama u pravosuđu i rekao da je na 97 posto obrađenih listića 60,48 posto građana glasalo za izmjene

Vučić je na tiskovnoj konferenciji u sjedištu SNS-a rekao da je 39,52 posto izašlih birača glasalo "ne".

Prema izvješću Republičkog izbornog povjerenstva (RIK) po presjeku od 18 sati na referendum je izišlo 25,25 posto od oko 6,51 milijun birača, a procjene su da će izlaznost biti najviše do 33 posto.

"Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svijet i vjerujem da ćemo u narednom periodu uspjeti uraditi više za svoju zemlju u pogledu demokratizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužitelja" rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je zahvalio građanima koji su glasali i "pokazali odgovornost da sudjeluju u važnim procesima".

Građani su danas s "da" ili "ne" odgovarali na pitanje: „Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije“, a uvjet za uspjeh referenduma nije bila obveza da na glasanje iziđe više od 50 posto upisanih s pravom glasa.

Promjene Ustava trebale bi ojačati neovisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide kao "ključni korak" u eurointegracijskom procesu. 

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU i postići "bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija".

Međutim, različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma ima stručna i politička javnost.

Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i pozivala je građane da odbiju prijedlog koji bi, po njihovoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe.

Glasanje je bilo predviđeno i na Kosovu, ali su prištinske vlasti u subotu usvojile rezoluciju kojom to nije omogućeno, a u petak navečer na prijelazu Merdare zaplijenjen je glasački materijal, transportiran u dva kamiona "Pošte Srbije".

Stajalište Skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu "narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova" što je "u suprotnosti s Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim standardima".

Rok za službeno objavljivanje rezultata je petak, 21. siječnja do 20 sati.