zbog čega napadaju?

Vučić na prosvjede reagirao istom izjavom kao u svoje vrijeme Milošević

04.06.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sugerirao je oporbi u nedjelju, dan nakon petog u nizu masovnih prosvjeda na kojima je zatraženo i njegovo povlačanje s dužnosti šefa države, da u parlamentu predlože raspisivanje referenduma o povjerenju predsjedniku Republike i ponovio da se vlast neće mijenjati na ulici.

Vučić je novinarima, poslje ceremonije obilježavanja Dana MUP-a i Dana policije, rekao da će, ukoliko oporba nema dovoljno glasova, tu inicijativu podržati vladajuća koalicija pa da potom građani odluče na referendumu.

Peti u nizu prosvjeda "Srbija protiv nasilja", započetih poslije dvije tragične masovne pucnjave s 18 žrtava u školi i dva sela nadomak Beograda, ponovno je u subotu na ulice srbijanske prijestolnice izveo desetke tisuća koji se protive poticanju i promoviranju nasilja u političkom životu, medijima i javnom prostoru.

Prosvjednici su u subotu u povorci središnjim gradskim ulicama okružili sjedište predsjednika Srbije i, smatrajući vlast odgovornom za porast i toleriranje nasilja u društvu, ostavili mu brojne poruke kritike i pozive da se povuče.

Vučić je poslije subotnjeg prosvjeda triput reagirao na društvenim mrežama. Iste večeri video-porukom na Instagramu pozvao je građane da se "ujedine bez obzira na razlike", a "sve naše razlike da pretočimo u naše prednosti, ali da se počnemo baviti ozbiljnim problemima".

U nedjelju ujutro uslijedila je druga, slično intonirana, poruka na Instagramu uz poziv na jedinstvo i zajedničko djelovanje, ali i uz ocjenu da ga se pokušava srušiti izvana.

"Ne ruše neki izvana Srbiju zbog nekog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije. Za njih je važno da je Srbija što je moguće slabija. Mi moramo da radimo da Srbija bude jača, da bude snažnija", rekao je Vučić u video poruci, čiji je sadržaj kasnije objavio i na Twitteru.

Na duštvenim mrežama ubrzo su se pojavile usporedbe te Vučićeve poruke s gotovo identičnom izjavom bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića prije nego što je 5. listopada 2000. prosvjedima svrgnut s vlasti poslije izbora na kojima je odbio priznati poraz.

"Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije", rekao je tada Milošević.

Vučić je od početka masovnih prosvjeda više puta izjavio kako se vlast neće mijenjati na ulici već na izborima i naglasio da neće biti prijelazne vlade niti će o tome potpisati odluku "dok je živ" ocijenivši kako bi to bila "vlada tajkuna, kriminalaca i stranaca" i "razorila bi Srbiju za šest mjeseci".

  • +27
Prosvjed 'Srbija protiv nasilja' Izvor: Cropix / Autor: Pedja Milosavljevic

"Suviše volim Srbiju da bih tako nešto dopustio. O tome možete maštati za četiri godine kad više ne budem predsjednik", rekao je Vučić novinarima u nedjelju poslje ceremonije obilježavanja Dana MUP-a i Dana policije.

Vučić je u travnju 2022. s više od dva milijuna glasova u prvom krugu izborio drugi petogodišnji predsjednički mandat.