obraćanje javnosti

Vučić: Idemo na prijevremene izbore; Brnabić: Imate moju ostavku na raspolaganju

07.06.2023 u 20:27

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u izvanrednom obraćanju javnosti trebali bi otkriti "mnogo važnih političkih i ekonomskih vijesti zbog kojih će građani biti veoma zadovoljni."

Brnabić se prva obratila kazavši da je jedan od njenih najvećih uspjeha 'elektronska uprava' i da je ponosna na sve što napravila zajedno sa Aleksandrom Vučićem. 'Svakako to je digitalizacija u koju je tada vjerovao jedini Aleksandar Vučić tada kao predsjednik Vlade Srbije', poručila je.

Brnabić je rekla da nije sve bilo savršeno, ali da je zajedno sa Vučićem postigla rezultate na koje 'mogu biti ponosni', prenosi Nova.rs.

Osvrnula se i na nedavne pucnjave. 'Tragedije koje su nas pogodile su nas duboko šokirale i promijenile. Ova zemlja nikada više neće biti ista i večeras želim izrazitim najdublje saučešće obiteljima ubijenih. Kao Vlada, trudili smo se zajedno s predsjednikom, usvojili određene mjere kako bi naša zemlja bila sigurnija, posebno djeca i kako bi dugoročno stvorili jedno sigurnije društvo', rekla je Brnabić.

Ana Brnabić rekla je da je najgora stvar koja se dogodila u Srbiji 'politizacija tragedija'.

'Određene političke organizacije jedva su dočekale da se ovako nešto dogodi i organizirali su prosvjede. Na tim prosvjedima, u trenutku kad bi trebalo sjediti zajedno i razgovarati o zajedničkim mjerama, smo čuli uglavnom političke zahtjeve. Smjena ministra prosvjete, policije, i smjena direktora BIA...', rekla je.

Rekla je da je djelomično ispunjen zahtjev za ostavku ministra prosvjete i da je Branko Ružić to učinio. Rekla je da ne vidi razloge zbog čega bi to učinili Bratislav Gašić, ministar policije i direktor BIA Aleksandar Vulin... Ona je rekla da je Vučić pozvao na dijalog.

'Spremna sam da u svakom trenutku podnesem ostavku kao predsednica vlade. Najveća čast mi je bila što sam imala priliku raditi za svoju zemlju. Znate, u ovom trenutku, kad se društvo nalazi u takvoj krizi, jedino rešenje je razgovor. Oni su taj razgovor odbili. Računajte da imate moju ostavku na stolu. Smatram da je izlaz iz ove krize parlamentarni izbori. Ostavljam predsjedniku republike da donese odluku, ima moju ostavku na raspolaganju', poručila je Brnabić.

  • +5
Aleksandar Vučić o pokolju u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL

Vučić je rekao da će čekati oporbene stranke da se odazovu njihovom pozivu za razgovor i da se vlast neće mijenjati na ulici.

'Vjerujem da ćemo ipak pronaći sugovornike u onima koji bi trebali pokazati neusporedivo veću ozbiljnost i odgovornost. Ako ne - idemo na izbore', rekao je Vučić.

'Ovo što je Ana rekla to znači da idemo na ubrzano raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku u Skupštini, kao predsjednik imam obavezu da ponudim mandat nekom drugom da formira Vladu Srbije. Kad se utvrdi da ne postoji većina u Skupštini, ako ne bude postojala, moguće da netko drugi napravi većinu... Ako se ispostavi da to ipak nije moguće, ako Brnabić podnese ostavku, SNS neće htjeti novi mandat.. Ukoliko se to dogodi, kad istekne mjesec dana, ostaju nam ustavni rokovi oko 45 do 60 dana do održavanja izbora. U skladu sa tim smo spremni dogovarati se oko datuma izbora s onima koji bi htjeli imati gradske ili općtinske izbore ili neke druge.. Uvijek smo spremni razgovarati', rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će se većina truditi napraviti tehnički dogovor s predstavnicima manjine kako bi se izbori održali.

'Jasno je da ćemo imati prijevremene izbore, samo je pitanje mjeseca kad će biti održani. Napetosti u društvu se uvijek rješavaju izborima, neki su izazivali te napetosti čak i ne zato što su imali političke zahtjeve, već zato što su imali zahtjeve pojedinih tajkuna za provođenje njihovih interesa... Nijedan zahtjev se ne tiče položaja djece, nastavnika i bilo koje društvene grupe, osim političara i njihovih tajkuna. To se vidi kroz svaki zahtjev. Došli smo do zahtjeva da se smijeni Bratislav Gašić. Predsjednica Vlade ne želi ne želi ga smijeniti pod pritiskom', rekao je Vučić.

'Kao predsjednik republike čekat ću da dođu na razgovore, da ne bude bilo da ih nismo htjeli. Uputit ću ih da je to jedini mogući način. Uputit ću ih da je to jedini mogući način da dođe promjena, koje toliko žele. Prijelazne vlade neće biti, jer za prijelaznu vladu je potrebna moja odluka, a takvu odluku nikada neću donijeti. Po tom pitanju nema razgovora i nema pregovora nikakvih. Prijelazne vlade neće biti ne zato što je to neki politički hir... To je uništavanje Srbije, razaranje Srbije. To bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći, a ne građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika', rekao je Vučić.

  • +11
Brnabić i Vučić obratili su se javnosti Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će doći do povećanja plaća u prosvjeti.

'Posebno ćemo povećati zarade u prosvjeti, od 1. rujna povećanje 5,5 posto, a od 1. prosinca ili 1.siječnja još 10 posto, bit će prosječno blizu 90.000 dinara', rekao je on.

Povećanja će, kako je rekao, dobiti i zdravstveni radnici. 'Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, oni će od 1. rujna dobiti 5,5 posto povećanje plaće i dodatnih 10 posto u prosincu ili siječnju, bit će i za druge značajnih povećanja', rekao je Vučić, a zatim prešao na obećanja za umirovljenike.

'Od 01. liistopada 5, 5 posto povećanje mirovina, od 1. siječnja dodatnih 14,6 posto, a 2024. godine prosečna mirovina bit će 390 eura', rekao je on, dodajući da je to 'najveće povećanje mirovina u povijesti Srbije.'

Najavio je da će pojeftiniti kruh Sava. 'Kruh Sava bit će od petka jeftiniji i koštat će 54 dinara, mora se ubrzati proces smanjenja inflacije, a molit ćemo MMF da se ne povećava cijena električne energije', dodao je.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da će sva djeca do 16 godina dobiti po 10.000 dinara.