srbijanska premijerka

Brnabić: Ovo što se događa je direktno maslo stranih službi i destabilizacija Srbije

19.05.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić poručila je u petak oporbi, na dan kad je najavljen treći prosvjed "Srbija protiv nasilja", da neće biti "tehničkih vlada" i smjene vlasti na ulici, niti "nasilnog gašenja" medija u Srbiji, a val prosvjeda u zemlji dovela je u vezu s "inozemnim službama"

Brnabić je, tijekom skupštinske rasprave o sigurnosnoj situaciji poslije dva masovna ubojstva u Srbiji početkom svibnja, odbacila optužbe dijela oporbe da Vlada snosi odgovornost za okolnosti u kojima su se dogodile te dvije tragedije.

"Ne postoji način na koji ćete moći fomirati neku vašu tehničku, ekspertnu vladu bez izborne volje građana, na ulici", rekla je Brnabić, koja prosvjede i pritiske vidi kao pokušaje oporbe da prosvjedima uzurpira vlast.

Poslije dva masovna prosvjeda prošlog tjedna, potaknuta dvjema masovnim pucnjavama u kojima je ubijeno 18, a ranjeno 20 osoba, proeuropska oporba pozvala je i danas u 18 sati na veliki građanski skup protiv poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru.

Današnji skup pred parlamentom dodatni je pritisak na vlast, poslije zahtjeva upućenim vlastima s prethodna dva prosvjeda, kada su u povorkama na beogradskim ulicama bili deseci tisuća ljudi.

S tih prosvjeda zatražena je smjena čelnika nacionalne agencije za elektroničke medije, oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim televizijama Pink i Happy u čijim se reality programima potiče nasilje i mržnja. Zahtijevaju se i ostavke ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića te šefa sigurnosne službe Aleksandra Vulina, nakon što je zbog pritiska javnosti ostavku dao ministar obrazovanja Branko Ružić.

Brnabić je ocijenila da su u sve što je uslijedilo nakon dva masovna ubojstva u Srbiji izravno umiješane "strane službe".

"Ovo što se događa je direktno maslo stranih službi i direktna destabilizacija Republike Srbije", rekla je zastupnicima Brnabić. Sjednicu parlamenta napustio je dio proeuroposke oporbe koja podržava građanski bunt.

Dodatni pritisak poljoprivrednika

Dodatni pritisak na vlasti u Beogradu su i prosvjedi poljoprivrednika koji već peti dan, blokadama cesta diljem Srbije, traže od države pomoć, poticaje i subvencije za ratarsku i stočarsku proizvodnju, te povoljnije cijene goriva.

Ponudu o djelomičnom udovoljenju zahtjevima poljoprivrednika, koju im je jučer poslao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, poslije razgovora s čelnicima jedne udruge stočara i proizvođača mlijeka, većina sudionika u blokadama smatra nedovoljnom da bi odustali od prosvjeda.

Oni tvrde da su pregovarači koji su jučer bili kod Vučića „pijuni“ i „sateliti“ vlasti i „provladine udruge“, te da Vučić nema ni ustavne nadležnosti za pregovore s njima jer je to posao za ministarstva poljoprivrede, financija i Vladu.

Nekoliko udruga poljoprivrednika, čiji članovi i danas blokiraju prometnice diljem zemlje, najavljuju "radikalizaciju prosvjeda" i potpune blokade magistralnih cesta uoči sastanka s predstavnicima ministarstva poljoprivrede i financija u subotu u Vladi.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, premije za litru mlijeka od 17 eurocenti, te minimalnu otkupnu cijenu mlijeka od oko 66 eurocenti po litri, plus prihod na dodatnu vrijednost (PDV).

Na listi zahtjeva je i da se na dizel za poljoprivredu ne obračunavaju posebne državne pristojbe i PDV, da se uvede zaštitna taksa na mliječne proizvode koji se uvoze iz Europske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA, te da se trenutna subvencija po kravi od oko 250 eura poveća na približno 340 eura.