pritiscima unatoč

Vučić dramatično poručio Srbiji da u subotu ipak putuje na Kosovo

07.09.2018 u 22:19

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak navečer kako će, unatoč svim pritiscima i neugodnim okolnostima kojima su izloženi predstavnici srpske zajednice, u subotu posjetiti Kosovo nakon što je ranije u Bruxellesu odbio razgovarati s kosovskim predsjednikom.

"Idem na Kosovo i Metohiju zajedno s nekim od ministara, očekujem razumne poruke i s druge strane, a pobrinut ću se da sve što budem govorio ima za cilj postizanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu, nakon što je ranije u petak u Bruxellesu odlučio ne sjesti za pregovarački stol s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Vučić je, pobrojivši niz pritisaka kojima su bili izloženi predstavnici Srpske liste u Skupštini Kosova da glasuju za pregovarački tim kosovskih Albanaca na čelu s Fatmirom Limajem kojeg Beograd tereti za ratne zločine, rekao da je to samo dio razloga zbog kojih je u Bruxellesu odbio sastati se kosovskim izaslanstvom.

Vučić je najavio da će dijalog svakako biti nastavljen.

"Mi moramo nastaviti razgovore jer je ključna stvar da sačuvamo mi. Moja namjera od početka nije da huškam Srbe na sukobe i da trgujem njihovom sudbinom i budućnošću već da se borimo za rješenje problema s Albancima", rekao je Vučić.

Vučić se tijekom dana u Bruxellesu odbio sastati s Thacijem, a nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Vučića i Thacija sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, izostao je trilateralni susret Mogherini-Vučić-Thaci, uobičajeni format u dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Vučićev posjet Kosovu u subotu i nedjelju doveden je u pitanje nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, koji je, kao strateški resurs, jedna od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine, a u petak je Vučić dobio zabranu i za posjet Zubinom Potoku u blizini tog sustava naseljenog većinski Srbima.

  • +8
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL