PRIMOPREDAJA U OSIJEKU

Vrkić preuzeo vlast i zatražio mandate na raspolaganje

10.06.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Okupljanjem svih gradonačelničkih kandidata u gradskoj upravi na primopredaji dužnosti između staroga gradonačelnika Krešimira Bubala i novoga Ivice Vrkića, Osijek se napokon riješio epiteta 'grada slučaja' koji ga je pratio otkad se prije nekoliko godina zbog nemogućnosti dogovora različitih političkih opcija oko sastavljanja većine u Gradskom vijeću tri puta išlo na izbore

U Vrkićevoj pratnji danas su u Kuhačevu 9 došli Dražen Vidović (HDZ i HSP AS), Anto Đapić (NL AĐ), Jaroslav Pecnik (HL SR) i nezavisni Miroslav Šimić, koji su na čelu svojih lista ušli u novi saziv Gradskog vijeća. Ondje su ih dočekali Biljana Borzan (SDP), Zoran Ranđelović (HNS) i Drago Šerić (HSU) koji su stajali iza nezavisnog Ivice Vrkića te dvojica njegovih zamjenika, Vladimir Ham i Denis Ambruš.

Takvom manifestacijom zajedništva otklonjene su i sve sumnje u odnos snaga u Gradskom vijeću, jer pet lista koje predstavljaju imaju 22 od ukupno 36 vijećničkih mjesta. U oporbi dakle ostaje usamljeni HDSSB s 14 vijećnika.

Premda se u završnici kampanje, uoči drugoga kruga izbora, dosadašnji gradonačelnik Krešimir Bubalo javno zarekao da s Vrkićem do kraja života neće prozboriti ni riječ, danas je dostojanstveno odradio čin primopredaje.

'Jutros u sedam sati započeli smo s primopredajom. Prošla je godina u Gradu i gradskim poduzećima završila s pozitivnom nulom, a danas ostavljamo stabilan sustav i nešto manje od 31 milijun kuna na računu Grada. Prije četiri godine zatekli smo 200 milijuna kuna socijalnih obveza i naslijedili dubioze u Gradu i gradskim poduzećima.

Započeli smo ili završili stotinjak projekata, razgovarali smo i o njima te o pravnim stvarima, o upravnim odjelima, gradskim poduzećima i ustanovama. U sustavu je 330 ljudi ili 13 posto manje zaposlenih nego što ih je bilo prije četiri godine', rekao je Bubalo, najavivši da će HDSSB biti čvrsta oporba u Gradskom vijeću.

Novi i stari gradonačelnik potpisali su zapisnik, pregledali izvješće i razgovarali, a Vrkić kaže - korektno i otvoreno.'Posebno mi je zadovoljstvo to što smo obojica ovdje. Osijek to zaslužuje. Kampanja je završena priča, a buduća je da svi zajedno surađujemo u korist Grada i građana', rekao je Vrkić i zahvalio biračima zato što su se odlučili za promjene. Svima je poručio da je gradska uprava otvorena za sve ljude i političke organizacije, ali i za bivšega gradonačelnika, s kojim očekuje dobru suradnju i čije će projekte nastaviti.

U Gradskoj vijećnici riječ su dobili i Vrkićevi protukandidati koji su u slavljeničkom ozračju najavili dobru suradnju s novim gradonačelnikom i njegovim timom te u Gradskom vijeću, na opću dobrobit Osječana.

Ivica Vrkić pozvao je još jednom sve pročelnike upravnih odjela, gradskih poduzeća i ustanova da mu svoje mandate stave na raspolaganje kako bi što brže i lakše formirao ekipu s kojom će u sljedeće četiri godine voditi Osijek.