vremenska prognoza

Vrijeme vruće i nestabilno, posebno upozorenje za Split i Dubrovnik

23.08.2018 u 07:00

Bionic
Reading

Uz lokalno jak razvoj oblaka u drugom dijelu dana očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti. Velika opasnost od toplinskih valova u dva hrvatska grada

Većinom sunčano i vruće, ali nestabilno. Uz lokalno jak razvoj oblaka u drugom dijelu dana očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar na kopnu slab, popodne do umjeren istočni. Na Jadranu ujutro uz obalu slab i umjeren burin, potom zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka uglavnom od 30 do 35 °C.

Vrijeme 23.8. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

I u petak uglavnom sunčano, vruće, ali nestabilno. Uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, češći u središnjoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Istre. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu ujutro duž obale uglavnom slab burin, a zatim do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na Jadranu od 21 do 25. Najviša dnevna uglavnom od 29 do 34 °C.

Velika opasnost od toplinskih valova je zabilježena za Split i Dubrovnik, umjerena za Rijeku.

Biometeorološke prilike će kao i prethodnih dana biti razmjerno povoljne.

Visoke temperature zraka, osobito na južnom Jadranu mogu kod osjetljivijih meteoropata i kroničnih bolesnika uzrokovati umor, manjak energije i slabost. Preporuča se aktivnosti prilagoditi temperaturnim uvjetima i držati se savjeta liječnika.

Srčane bolesnike upozoravamo da izbjegavaju suvišne napore a najtoplijem dijelu dana je poželjno boraviti u rashlađenim prostorijama. Potrebna je zaštita od UV zračenja kao i konzumiranje dovoljno tekućine.