DRŽAVA UZIMA SVE VIŠE

Sezona posrće, a sljedeća bi mogla biti i gora: Novi nameti mogli bi male iznajmljivače gurnuti preko ruba

22.08.2018 u 19:43

Bionic
Reading

I dok sve više znakova pokazuje posustajanje hrvatskog turizma, Vlada novim nametima planira dodatno otežati poslovanje svima koji rade u jednoj od rijetkih profitabilnih grana hrvatskog gospodarstva

Ministar Gari Cappelli čvrsto stoji uz odluku o povećanju komunalne naknade, a prema najavama ministra Zdravka Marića, gore će ići i paušalni porez za 2019. godinu, koji plaćaju mali iznajmljivači.

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), kazao je za tportal da je cijeli sektor protiv toga jer smatraju da prije treba restrukturirati cjelokupni sustav turističkih zajednica i redefinirati njihove zadaće, a tek nakon toga treba vidjeti treba li uopće te eventualno koliko dizati boravišnu pristojbu.

Iako je ministar u izjavi za HRT kazao da se ne radi o novom nametu, Ostojić ima drugačije mišljenje.

'Definitivno je to još jedan namet i može govoriti tko što hoće. U konačnici, Hansa Müllera u Njemačkoj zanima konačna cijena, a ne zanima ga od čega se ta cijena sastoji – koliko u Hrvatskoj iznosi PDV, kolika je boravišna pristojba…', poručio je Ostojić, dodajući da smatra kako će dodatno oporezivanje definitivno negativno utjecati na konkurentnost u sektoru. Poručio je da nije dobro odlučivati na ovakav način, ali donošenje takvih odluka je u ingerenciji Vlade, a Vlada je svoje rekla. 'Kao HUT smo s drugim strukovnim udrugama, Komorom i HUP-om slali dopise, intervenirali i pokušali odgoditi takvu odluku, ali to nažalost nije urodilo plodom', kazao je Ostojić.

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, smatra da dizanje boravišne pristojbe za 25 posto nije jedini problem.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

'Sve promjene u globalu koje se donose negativno utječu na naše poslovanje', kazala nam je Nimac Kalcina, ogradivši se ipak time da ne može govoriti u ime svih malih iznajmljivača. Objasnila je da se oko boravišne pristojbe nisu svi slagali jer su neki prihvaćali opravdanje da se nije dugo podizala i da se produžila sezona.

'Ali sada je najavljeno i da će se paušalni porez podignuti pet ili šest puta. Do sada je porez uvijek pratio boravišnu pristojbu i bili su sličnog iznosa. Sada su najavili da će od 2019. godine porez biti od 150 do 1500 kuna po krevetu i da se to stavlja na volju lokalnim tijelima. To je druga u nizu stavki kojom se povećavaju troškovi obiteljskog smještaja', navodi Nimac Kalcina, uvjerena da će neke od jedinica lokalne uprave donijeti odluku o maksimalnom porezu. Cjelokupni troškovi se povećavaju i smatra da će to dovesti do gotovo neisplativosti poslovanja. Također, posredno će utjecati na trošenje gostiju.

  • +8
Turisti preplavili plažu Bačvice tražeći osvježenje Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Tu je i komunalna naknada, a ona je posve neujednačena na razini Republike Hrvatske. Pojedini gradovi podigli su je obiteljskom smještaju pa je došla blizu onoj za poslovne prostore, neovisno o tome što su to stambeni objekti', poručuje Nimac Kalcina, uvjerena da će se u inozemstvu definitivno stvoriti loše mišljenje o nama, a u Hrvatskoj će dio iznajmljivača zatvoriti poslovanje dok će se dio njih nastaviti baviti iznajmljivanjem na crno.

'Naš čovjek želi dobar život i želi ostati u Lijepoj Našoj, ali pitanje je samo koliko osjeća da ga se izrabljuje i koliko dobiva nazad', zaključila je Nimac Kalcina.