s El Niña na La Niñu

Dinamično ljeto: Evo kakvo će biti vrijeme pod utjecajem raznih anomalija

24.04.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Ažurirana prognoza za ljeto 2024. pokazuje dinamičan ljetni obrazac atmosfere, pod utjecajem prijelaza iz toplog ciklusa El Niño u hladni ciklus La Niña. Predviđa se da će se niz tlačnih valova i anomalija protezati od Sjeverne Amerike sve do Europe

Kao i tijekom zime, ponovno je vidljiv atmosferski utjecaj anomalije ENSO. Radi se o području Tihog oceana koje se mijenja između tople i hladne faze na površini oceana i ispod nje.

Nad sjevernom hemisferom nadolazeći će mjeseci biti prijelazno razdoblje između El Niña (topla faza) i La Niñe (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima, objavljeno je na stranici Severe Weather Europe.

Atmosferske promjene

Jedan od glavnih pokretača zimskih vremenskih obrazaca i ranog proljeća bio je El Niño. Ovo je topla faza oceanske oscilacije koja se naziva ENSO. Nalazi se u ekvatorijalnom Pacifiku te izmjenjuje tople i hladne faze. Topla faza ENSO-a naziva se El Niño, a hladna faza La Niña. Svaka od njih ima svoj specifičan utjecaj na obrasce tlaka i prevladavajuće vrijeme.

Vrhunci toplih anomalija zabilježeni su u prosincu. No nagli pad temperatura započeo je početkom ove godine, a očekuje se da će cijela regija tijekom ljeta prijeći u negativan ciklus.

Snažan podzemni hladni bazen glavni je preduvjet za slom El Niña. Uz pomoć oceanskih struja, te se podzemne anomalije kreću od zapada prema istoku, da bi na kraju izašle na površinu preko istočnog Pacifika.

El Niño je u brzom padu

Na temelju svih ovih podataka o prognozama, znamo da je El Niño u brzom padu. No takvi veliki događaji obično dulje traju, što znači da je potrebno neko vrijeme da atmosfera odgovori na ove oceanske promjene.

Iz tog će razloga ljeto 2024. biti obilježeno prijelazom iz jedne faze ENSO u drugu, stvarajući neke neobične anomalije u tom procesu.

Nad Europom trenutno vidimo trend nižih temperatura od uobičajenih. To se najbolje može vidjeti ako se pogleda najnovija prognoza, temeljena na posljednjim uvjetima u oceanu i atmosferi, a ne na prošlim podacima.

Dugoročna prognoza za ljeto 2024.

Općenito, ECMWF-ov model je na vrhu što se tiče 'pouzdanosti'. Ali niti jedan sustav dugoročnog/sezonskog predviđanja ne može se nazvati takvim. To je zato što promatramo samo trendove i kako se vremenski obrasci razvijaju u velikim razmjerima te tijekom dužih razdoblja.

Gledajući donju prognozu anomalije tlaka, možemo vidjeti obrazac vrlo sličan analizi iz proteklih godina: par anomalija niskog i visokog tlaka iznad sjeveroistočnog Pacifika i Sjedinjenih Država. Drugi takav par visokog tlaka nalazi se nad sjeveroistočnim Atlantikom i nisko nad Europom.

Što se tiče oborina, u kopnenoj Europi očekuju se uglavnom sušniji uvjeti, a više oborina predviđa se nad sjevernim krajevima, opet zbog nižeg tlaka i nestabilnijeg vremena sa zapadnim vjetrovima.

Prema drugom modelu, onom Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva (UKMO), vidi se glavna tendencija toplinskog vala više prema istoku i sjeveru Europe. Zapadni su dijelovi još uvijek pod toplim anomalijama, ali obrazac tlaka održava ih nižima.

Prognoza oborina otkriva relativno normalne do sušne prilike nad južnim i zapadnim dijelovima Europe. Nešto više oborina meteorolozi prognoziraju za krajnji sjeverni te središnji dio Europe.