'kad uzavru strasti'

Vrijeđate ili prijetite političarima na društvenim mrežama? Poznata odvjetnica objašnjava kolike su kazne za takvo ponašanje

23.05.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Vrijeđanje, klevete i govor mržnje prisutne su na društvenim mrežama otkad one postoje, a strasti posebno uzavru uoči izbora, kada mnogi pretjeraju u iskazivanju svog nezadovoljstva prema nekim političarima. S RTL-a su poznatu odvjetnicu Vesnu Alaburić pitali za mišljenje gdje je granica između vrijeđanja i govora mržnje te kakve su kazne

Za vrijeme predizbornih kampanja, u komentarima na društvenim mrežama često se mogu naći uvrede, a ponekad i prijetnje nasiljem ili smrću, no treba znati da su neke od takvih reakcija kažnjive, novčano ili zatvorom. S RTL-a su pitali odvjetnicu Vesnu Alaburić koja je granica između "iskazivanja nezadovoljstva" i "pretjerivanja" u komentarima te što je od toga i na koji način kažnjivo.

'Ako se radi o vrijeđanju ili klevetanju, oštećena osoba može u građanskom postupku zahtijevati naknadu štete ili podnijeti privatnu tužbu i u kaznenom postupku zahtijevati kažnjavanje za uvredu ili klevetu. Ne postoji mogućnost da se nekoga kazni zatvorom, jer Kazneni zakon propisuje samo novčanu kaznu za ovu vrstu kaznenih djela', kaže Alaburić za RTL, ali i dodaje kako se, ako se drugome ozbiljno prijeti nekim zlom sa ciljem da ga se ustraši ili uznemiri, radi se o kaznenom djelu prijetnje koje se onda progoni po privatnoj tužbi, uz propisanu kaznu zatvora do jedne godine.

Kakve su kazne?

  • vrijeđanje ili klevetanje - novčana kazna
  • prijetnja s ciljem ustrašivanja ili uznemiravanja - do jedne godine zatvora
  • ozbiljna prijetnja usmrćivanjem ili tjelesnim ozlijeđivanjem - do tri godine zatvora

Prijetnja može imati i teži oblik, kada je riječ o ozbiljnoj prijetnji usmrćenjem, tjelesnim ozlijeđivanjem ili nanošenjem zla eksplozijom, oružjem ili slično. Tada je predviđena zatvorska kazna do tri godine, objašnjava Alaburić.

Za komunikaciju među političarima ne postoje neka posebna pravila jer su odgovorni za ono što kažu ili napišu, kao i svaki drugi građanin. No, treba uzeti u obzir kako se za politički govor, a posebno kada je predizborno vrijeme, granice govora najšire, objašnjava Alaburić, pa zato kandidati moraju biti spremni otrpjeti sve, pa čak i kad je riječ o nepravednim komentarima ili kritikama.