VREMENSKA PROGNOZA

Vrhunac toplinskog vala: Još danas vruće, a od sutra osvježenje

27.08.2023 u 08:29

Bionic
Reading

'Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Uglavnom navečer te osobito u noći na ponedjeljak na sjevernom su Jadranu mogući pljuskovi i grmljavina, a mogu biti i izraženiji. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno, navečer mjestimice i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37 °C', prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za nedjelu

Cijela Hrvatska je pod narančastim alarmom, što označava opasno vrijeme, no ne zadugo, jer poslijepodne i sutra slijedi promjena i osvježenje.

Jača naoblaka te kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u ponedjeljak već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu, zatim će se širiti na veći dio Jadrana te na zapadne predjele, a na istoku tek navečer.

Pritom je uz dotok hladnog zraka moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. U utorak promjenljivo uz kišu i pljuskove te još malo svježije.

  • +15
Toplinski val u Zagrebu i Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

'Osvježenje stiže i postupan pad temperature znači već od ponedjeljka, s tim osvježenjem nažalost stižu i drugi problemi odnosno pljuskovi s grmljavinom, a može biti lokalno i grmljavinskih nevremena i na Jadranu i u unutrašnjosti, posebice tijekom ponedjeljka na moru, a onda kasnije u danu, pa i u utorak u unutrašnjosti', rekao je za HRT Krunoslav Mikec, meteorolog DHMZ-a.